Vízilabda Eb – A bronzéremért játszhat a magyar női csapat

A bronzéremért szállhat medencébe a magyar női vízilabda-válogatott a hollandiai Európa-bajnokságon, szombaton, miután a csütörtöki elődöntőben két góllal kikapott a világbajnoki címvédő Görögország legjobbjaitól.

    Eredmény, elődöntő:
Görögország-Magyarország 14-12 (4-2, 3-4, 3-4, 4-2)
—————————————————
a magyar góldobók: Bujka, Szücs 3-3, Keszthelyi, Drávucz 2-2, Antal, Tóth 1-1

A világbajnoki címvédő görögöket idén egyszer már legyőzte Merész András fiatal alakulata, ráadásul vendégként a január eleji Thetisz Kupán, de az a 10-8-as siker – amint azt maga a szövetségi kapitány is kellő óvatossággal hangoztatta az Eb-döntőért zajló összecsapás előtt – felkészülési tornán született. Eindhovenben viszont úgy vívta meg csatáját a két gárda, hogy a hellének mint csoportgyőztesek három teljes napot pihenhettek, míg a magyar játékosok a spanyolok elleni, 11-9-re megnyert keddi ütközet fáradalmaival a tagjaikban érkeztek az uszodába a csütörtöki elődöntőre.

“Jó lenne ma is győzni, végtére is nem mindennap játszik az ember Európa-bajnoki döntőt” – mondta a szakvezető, aki bő egy évnyi kapitánykodása legnagyobb diadalának kapujába érkezett azzal, hogy csapatával bejutott a kontinensviadal legjobb négy gárdája közé, ezzel egyszersmind jogot szerzett az áprilisi, olimpiai világkvalifikációs tornán való részvételre is.

Az elődöntő Szücs Gabriella kapufás bombagóljával indult, második emberelőnyükből azonban egyenlítettek, a harmadikból pedig a vezetést is átvették a görögök (1-2). Teljes létszámnál Szücs másodszor is nagyot alakított: ezúttal a bal felső sarokba vágta a labdát (2-2). A változatlanság jegyében a világbajnok megkapta negyedik fórját is, élt is vele, ugyanakkor az első magyar előny kimaradt, mi több: hat a hattal szemben is eredményes tudott lenni az ellenfél (2-4).

Már a második negyed legelején gondoskodtak róla a bírók, hogy megint csak öt magyar mezőnyjátékos legyen a vízben, aminek újfent meglett az eredménye (2-5). Bujka Barbara centerből gyorsan válaszolt, egy hatásos görög ejtéssel azonban visszaállt a háromgólos hátrány (3-6). Drávucz Rita megúszásból szépített, ötméteresből viszont érkezett az újabb hellén találat (4-7). Keszthelyi Rita lőtt látványosan a léc alá, majd ugyanő ejtett remekül, mindezt 8-4-es kiállítási mutatónál (6-7).

A nagyszünet után a kellemetlen forgatókönyv pergett tovább: két görög emberelőny, két görög gól (6-9). Drávucz lökete célba ért (7-9), majd az elrontott újabb hellén előnyt követően Antal Dóra vette be szintén távolról a kaput (8-9). Egyenlítés helyett azonban jött a tizenkettedik görög előnyből a tizedik görög találat (8-10). Bujka erőszakos centerezése eredményezte a 9-10-et, majd  Keszthelyi-Tóth Ildikó összjáték meghozta az egyenlítést is (10-10).

A zárónegyedben nagy izgalmak közepette – 1-0 után először – ismét a magyar csapat szerzett vezetést: Bujka harcossága révén lett 11-10 “ide”, az ekkor 16:6-osra módosult emberelőny-mérleggel együtt járt azonban az “iksz”, majd a 11-12. Szücs ismét eredményes volt, csak éppen megfelelő felelet is érkezett (12-13). Kevesebb, mint két perccel a vége előtt a görögök nem puskázták el az újabb fórjukat (12-14),  s ezzel el is dőlt a meccs: nyert, s döntős Görögország csapata, míg Magyarország válogatottja a bronzéremért küzdhet meg az olasz-orosz csata vesztesével.

   Merész András ezt mondta a meccset követően:
    “Valóban furcsa a kiállítási arány, de nem szeretném a játékvezetőkre fogni a vereséget. Az elején védekezési hibákat követtünk el, hagytuk elmenni őket, s bár kétszer is visszakapaszkodtunk, a nyeréshez már nem maradt elegendő energiánk. Felvállaltuk a szoros emberfogást, s vele az emberhátrányos védekezést, de ebben el is fáradtunk rendesen, pontatlanná és gyámoltalanná váltunk. A játékosaimat azonban nem akarom bántani, küzdöttek, harcoltak szívvel-lélekkel, ez ma ennyire volt elég.”

    Takács Orsolya, a válogatott egyik régi alapembere:
  “Ennyi hátrányt nem viseltünk el, nem állt össze az ehhez szükséges védelem, s a kétszeri felzárkózás eleve iszonyú energiákat vont el tőlünk. Sajnálom, nagyon jó lett volna Eb-döntőt játszani…”

    később:
   elődöntő:
Olaszország-Oroszország 20 ó

    korábban:
az 5. helyért:
Spanyolország-Hollandia 11-10 (3-3, 2-3, 4-3, 2-1)

    A női tornán már eldőlt helyezések:
5. Spanyolország
6. Hollandia
7. Nagy-Britannia
8. Németország

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.