Plágiumgyanú – Öttagú bizottság készít jelentést a Semmelweis Egyetemnek

Öt tagból álló tényfeltáró bizottság készít jelentést március 28-ig a Semmelweis Egyetemnek Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt kisdoktori disszertációjának keletkezéséről – mondta az egyetem testnevelési és sporttudományi karának dékánja szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Tóth Miklós közlése szerint az egyetem vezetésének kérésére hétfőn hozta létre azt a bizottságot, amelyben “külsős és belső tagok” is helyet kaptak, kiválasztásuknál pedig kizárólag szakmai szempontokat vettek figyelembe. A testületben így helyet kapott a nyelvekhez, a joghoz, a sporthoz és a társadalomtudományokhoz értő szakember is – tette hozzá.

Kiemelte: a tényfeltáró bizottság március 28-ig készíti el mindenre kiterjedő jelentését, amelyben az egyetem kérdéseire válaszolnak. Mint mondta, minden további következtetést a Semmelweis Egyetemnek kell majd levonnia. Kérdésre válaszolva hozzátette, az elmúlt évekből nem emlékszik olyanra, hogy valakit megfosztottak volna doktori címétől.

Tóth Miklós további kérdésekre reagálva elmondta, a bizottsági tagok nevét csak a jelentés elkészülte után  hozzák nyilvánosságra, mert azt szeretnék, hogy minél nyugodtabb körülmények között végezhessék munkájukat, és mindenki számára megnyugtató válaszok szülessenek a felmerült kérdésekre. Leszögezte, a vizsgálat határidejéről a tagok döntöttek, egy kellően alapos jelentés elkészítéséhez szerinte is szükség van ennyi időre.

A dékán szólt arról is, egyelőre nincs külföldi tagja a bizottságnak, de elképzelhető, hogy később fontolóra veszik más nemzetiségű szakemberek bevonását is. Mint mondta, a bizottság minden tagja felkérés alapján került a testületbe, a megbízatást pedig mindannyian elsőre vállalták.

Tóth Miklós szerint az egyetem polgárai érdeklődéssel figyelik a plágiumvádat, ami abból is látszik, hogy az egyetem annak ellenére kezdte el vizsgálatát, hogy arra senki sem kötelezte. Hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem a tényfeltáró bizottság létrehozásával azt a szándékát fejezi ki, hogy az államfő doktori disszertációjával szemben felmerült valamennyi kérdésre fény derüljön.

A hvg.hu január 11-én írta meg először, hogy Schmitt Pál 1992-es, 215 oldalas disszertációjának mintegy 180 oldala a bolgár Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele. Az Index később arról írt, hogy egyes további bekezdések szó szerint megegyeznek egy német tudós, Klaus Heinemann tanulmányának részleteivel.

Az államfő múlt héten, az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában visszautasította a plágiumvádat. Közölte, legjobb tudása szerint készítette kisdoktori disszertációját, nem tulajdonította el senki szellemi tulajdonát. Mint mondta, dolgozata alapirodalmi adatokra, “törzsadatokra” épül, “ez a sokat emlegetett 180 oldal”, míg értekezésében van egy olyan rész, 30-35 oldal, ahol következtetéseket vont le.

A Semmelweis Egyetem rektora január 17-én kezdeményezte tényfeltáró bizottság létrehozását az ügyben a sporttudományi kar dékánjánál. A köztársasági elnök erre reagálva azt mondta, készen áll a vizsgálatra, hiszen politikusként és államfőként meg kell szoknia, hogy tetteinek átláthatóaknak és elszámoltathatóaknak kell lenniük.

Enhanced by Zemanta

Comments Closed