A politika mocsara George Clooney új filmjében

Csütörtökön kerül a magyarországi mozikba George Clooney új filmje, A hatalom árnyékában, amely egy amerikai elnökválasztási kampány kulisszái mögé enged bepillantást.

George Clooney a 2005-ös Jó estét, jó szerencsét! című filmje után újból politikai drámát készített. A hatalom árnyékában azonban nem a múlt ürügyén akar beszélni a jelenkor fontos problémáiról, például a sajtó szabadságáról, hanem közvetlenül, egy kedvezőtlen fejlődéstörténeten keresztül. Mi lesz az idealistákkal, ha a nagypolitikában akarnak érvényesülni? – teszi fel a kérdést a film forgatókönyvéért, rendezésért és produceri munkáiért egyaránt felelős Clooney.

A forgatókönyv alapjául szolgáló Beau Willimon-színdarab jogait az executive producerrel, Leonardo DiCaprióval együtt vásárolták meg. A 101 perces film eredetileg The Ides of March (Március idusán) címet kapta, a magyar forgalmazó, a Budapest Film azonban átkeresztelte a kevésbé áthallásos A hatalom árnyékában-ra.

A történet főhőse, Stephen Myers (Ryan Gosling) mindent tud a politikai marketingről, profizmusán csak az idealizmusa ejt csorbát. Például az, hogy hisz az elnöki posztért induló, szintén újoncnak számító Mike Morris (George Clooney) szokatlanul őszinte és radikálisan zöld szlogenjeiben.

Az elnökjelölt-állítás idején kapcsolódik be a néző a történetbe, ám hamar rádöbbenhet: az eszközök éppolyan durvák, mintha már az utolsó forduló következne. És ahogy a két zöldfülű egyre nagyobb rutinnal mozog a politika útvesztőiben, úgy válnak hasonlatossá környezetükhöz. A feszültséget nem is annyira az újszerű meglátások, inkább a pontos jellemábrázolások és a thrillerszerű fokozás csempészi a nézőtérre: vajon ki meddig hajlandó elmenni a győzelemért?

George Clooney ezúttal sem a főszerepet osztotta magára, azt rábízta a fiatal Ryan Goslingra. A nézőket leginkább a két veterán kommunikátort alakító Philip Seymour Hoffman és Paul Giamatti játéka nyűgözheti le, illetve a naiva szerepében feltűnő Evan Rachel Wood alakítása.

A fordított Julien Sorel-történet műfaji társaihoz képest a kasszáknál sem teljesít rosszul, a 12,5 millió dollárból forgatott film október elejei premierje óta több mint 40 millió dollár bevételt hozott az Egyesült Államokban az imdb.com adatai szerint.

Igaz, eddig nem sok díjjal büszkélkedhet a Clooney-opusz, viszont annál több jelöléssel. A Golden Globe-gálán nem aratott sikert, viszont a legjobb forgatókönyvnek járó Oscar-díjért versenyben van.

Enhanced by Zemanta

Comments Closed