15 milliárdos gyorssegélyt kap a BKV

15 milliárdos gyorssegélyt kap a BKV Budapesttől, hogy a cég elkerülje a csődöt. A szakértők szerint, a közlekedési vállalat ebből a pénzből márciusig képes működni. A járatok száma addig nem változik.


A közlekedési vállalatnak égető szüksége van a támogatásra, ugyanis január elején leállították az alkatrészek beszerzését a forráshiányra hivatkozva.

A Fővárosi Önkormányzat 9 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt nyújt a cég lejáró hiteleinek rendezésére, valamint 6 milliárd forint közszolgáltatási ellentételezést utal a BKV-nak. Budapest az idei költségvetéséből további 4 milliárd forintot biztosít közösségi közlekedésre.
A BKV-nak április 30-ig kell visszafizetnie a 9 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt a Fővárosnak.

A döntés miatt a budapesti intézmények működési kiadásainak 10 százalékát zárolja a főváros, amíg a BKV finanszírozása kérdésében a kormánnyal zajló tárgyalások eredményesen lezárulnak. Az áprilisban lejáró közszolgáltatási szerződést a BKV-val pedig úgy fogják megújítani, hogy a jelenlegi szolgáltatási színvonal és szint legyen annak a kiindulási alapja. A közgyűlés egyben felkérte a főpolgármestert, hogy a 2012-es BKV-hitelek megújítása érdekében a szükséges állami garancia biztosítása céljából járjon el.

A fővárosi Fidesz-KDNP-frakció bízik a kormányban és abban, hogy közösen tartósan meg tudják oldani a BKV finanszírozását.

A BKV estleges leállása naponta 16 milliárd forint veszteséget okozna a államháztartásnak.

Comments Closed