Vízilabda Eb – Elődöntős és olimpiai selejtezős a női csapat

A magyar női vízilabda-válogatott bejutott az eindhoveni vízilabda Európa-bajnokság elődöntőjébe, s ezzel biztosította helyét az áprilisi olimpiai kvalifikációs tornán, miután kedden 11-9-re legyőzte a spanyol csapatot.

A magyar csapatnak a kontinenstorna legjobb öt csapata közé kellett kerülnie ahhoz, hogy részt vehessen az áprilisi trieszti kvalifikációs tornán, s az elődöntőbe kerüléssel ezt a célját sikerült elérnie.

A fináléért csütörtökön a görögökkel küzd meg a válogatott.

    Eredmény, az elődöntőbe jutásért:
Magyarország-Spanyolország 11-9 (5-2, 3-1, 2-2, 1-4)
—————————————————-
a magyar góldobók: Szücs 3, Csabai, Bujka 2-2, Drávucz, Keszthelyi, Antal, Tóth 1-1

A meccs első támadásának végén Szücs Gabriella megszerezte a vezetést, méghozzá a jobb felső sarokba csapódó bombagóllal (1-0). Ugyancsak emberelőnyből gyorsan egyenlítettek az ibériaiak, ám Drávucz Rita jókor volt megfelelő helyen (2-1). Újabb fórból újabb spanyol gól jött (2-2), ám ekkor sorozatban három magyar villanás következett: előbb Keszthelyi Rita vágta a labdát a kapu bal oldalába, majd egy pompás passzt Csabai Dóra húzott a hálóba, Szücs pedig büntetőből pattintott biztos kézzel a jobb felsőbe (5-2).

Spanyol találattal indult a második nyolc perc, s bár Keszthelyi labdája kipattant a kapufáról, Szücs  “ismétlése” célba ért csakúgy, mint Antal Dóra “kacsázós” lökete. És még nem volt vége: emberelőnyös figura zárásaként Bujka Barbara tüzelt, s balkezes lövését már csak a gólvonal mögül tudta kiszedni a spanyol kapus (8-3), így a félidőre komoly előnyt szorgoskodott össze a magyar válogatott.

Az előny a harmadik negyedben tovább duzzadt: Csabai védhetetlenül küldte a bal felső sarokba a labdát (9-3). Nagy nehézségek árán aztán végül fórból az ellenfél is betalált, majd büntetőből faragta tovább a hátrányát (9-5). Éledni látszottak a spanyolok, miközben tompábbá, s legfőképpen pontatlanná váltak a magyarok. A holtpontról Bujka mozdította ki a társaságot: a balkezes center hat az öt elleni támadást zárt le háríthatatlan pattintással (10-5).

Az utolsó nyolc percben már nem volt fordulat. Bár a négy spanyol gólra csak egy magyar válasz érkezett (11-9) – Tóth Ildikó centerből továbbította a kapuba a labdát -, alapvetően nagyon egyértelmű meccsen nyert a magyar csapat, amely csütörtökön, 18 órától száll medencébe a világbajnok görögökkel szemben.

“A fő cél az volt, hogy az első ötben végezzünk, ez már megvan – értékelt Merész András szövetségi kapitány az MTI tudósítójának. – Az meg külön hatalmas dolog, hogy a mai győzelemnek köszönhetően éremért játszhatunk, ráadásul úgy, hogy az elődöntő ezúttal olimpiai kvalifikációs torna-részvételt is ér.”

    az elődöntőbe jutásért:
Olaszország–Hollandia 17-15 (4-3, 2-2, 2-2, 3-4, 1-1, 1-1, 4-2) – büntetőkkel
—————————————————————————-

    korábban, a 7. helyért:
Nagy-Britannia–Németország 13-11 (2-2, 4-4, 3-1, 1-3 – 3-0, 0-1) – hosszabbítás után

Comments Closed