IMF/EU-konzultáció – Az MSZP konstruktivitást vár Orbán Viktortól

Az MSZP azt várja Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy kedden konstruktív módon tárgyaljon és “okos” megállapodást kössön Brüsszelben José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével.

Józsa István, a szocialista párt frakcióvezető-helyettese hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, továbbra is úgy gondolják, a kormányoldalnak elébe kellene mennie az Európai Unió által felvetett problémáknak, vagyis egy rendkívüli parlamenti ülésen kellene módosítani az előző héten Strasbourgban is kifogásolt törvényeket.

Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnök megnyugodhatott a kormányt támogató, szombati demonstrációt követően, az azonban továbbra is kérdéses, hogy az így kapott “erős felhatalmazással” túl tud-e lépni az “eddigi szólamokon”, vagyis kézzel fogható jelét adja-e annak, kész változtatni a vitás pontokon.

Kiemelte: Orbán Viktor akkor képviseli legjobban az ország érdekeit, ha olyan saját gazdasági programot állít össze, amely összhangban van az “európai folyamatokkal”. Mint mondta, az MSZP ennek elkészítése során alapvető fontosságúnak tartja a többkulcsos személyi jövedelemadó bevezetését, illetve a gazdaságélénkítést.

Józsa István szólt arról is, Magyarország jövője csak az Európai Unióval képzelhető el, ehhez pedig szerinte elég csak arra gondolni, hogy az ország tavaly – kötelező befizetéseinken túl – mintegy 4,4 milliárd eurót, vagyis nagyjából 1.500 milliárd forintot kapott az európai közösségtől különböző fejlesztési célokra.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese közölte azt is: Matolcsy György és tárcája, a Nemzetgazdasági Minisztérium még mindig “szabotálja” az IMF/EU-hitelmegállapodást, ezért arra kérik a kormányfőt, kérjen fel egy új gazdasági minisztert, aki programjával lehetőséget biztosít a gazdasági fejlődés beindítására.

Comments Closed