IMF/EU-konzultáció – Fellegi-Rehn találkozó – ÖSSZEFOGLALÓ

Sikerült világosan egyeztetni az unióval az alapvető irányokat, azokat a kondíciókat, amelyeket a Magyarországnak nyújtandó pénzügyi támogatást célzó tárgyalásokkal kapcsolatban a felek kölcsönösen elfogadhatónak tartanak – közölte újságírókkal Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, miután pénteken Brüsszelben megbeszélést folytatott Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnökével.

“Ennek alapján neki is megvan a maga dolga, amit el kell végeznie, nekünk is megvan a magunk dolga” – mondta Fellegi.

Olli Rehn a találkozón üdvözölte, hogy a magyar kormány hajlandó párbeszédet folytatni a bizottsággal, és megtenni a szükséges törvénymódosításokat – közölte az uniós végrehajtó testület sajtótájékoztatóján Amadeu Altafaj Tardio, a bizottsági alelnök szóvivője. Mint hozzátette, Rehn örömmel várja az ígéretek végrehajtását és eredményeit.

A magyar EU-képviseleten tartott sajtótájékoztatóján Fellegi reményének adott hangot, hogy a közeli jövőben megkezdődhetnek a tárgyalások. Pontos dátumot nem tudott mondani, és ezt azzal indokolta, hogy egyelőre nem ismeretes, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU között milyen egyeztetésre kerül majd sor, márpedig a tárgyalási mandátumkiadás a két szervezetben elérő döntéshozatali mechanizmus eredménye lesz.

A miniszter elmondta, hogy pénteki brüsszeli tanácskozásával a végére ért kéthetes körutazásának. A körút során – Washingtonban az IMF-nél, Frankfurtban az Európai Központi Banknál, valamint Berlinben és Bécsben a német, illetve az osztrák bankvezetésnél és kormányzatnál – megfogalmazása szerint a magyar pénzügyi helyzet szempontjából “kritikus partneri kapcsolatokat” térképezte fel.

“Abba a helyzetbe jutottunk, hogy látjuk azokat a pontos feltételeket, amelyeket a tárgyalásokkal kapcsolatban értelmeznünk kell. Azt is látjuk, hogy mik azok, amelyekben külön döntést kell hozni. Ezekről a kormánynak be fogok számolni valószínűleg a hét végén” – közölte Fellegi Tamás.

Mint hozzátette, hétfőn is lesz kormányülés, és a kormány meg fogja hozni a szükséges alapvető döntéseket, majd kedden Orbán Viktor miniszterelnök találkozik José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. Fellegi feltételezése szerint az Orbán-Barroso találkozón számos nyitott kérdést rendezni tudnak majd, vagy legalábbis el tudják kezdeni az arról való tárgyalást.

Az európai bizottsági szóvivő szerint a szükséges lépések közé tartozik a jegybank teljes függetlenségének, illetve a bíróságok megbízható működésének biztosítása. A módosítási törvényjavaslatokat a jegybanktörvény esetében az Európai Bizottság mellett az Európai Központi Bankkal, illetve az IMF-fel is egyeztetni kell – mondta Altafaj Tardio. Tájékoztatása szerint az igazságszolgáltatást érintő módosítások igényét Rehn azzal indokolta, hogy a jogbiztonság nélkülözhetetlen a stabil gazdasági fejlődéshez, és ez magában foglalja a bíróság teljes függetlenségét, megbízható működését.

Fellegi Tamás hangsúlyozta, hogy a hiteltárgyalások szoros összefüggésben lesznek majd azzal a párbeszéddel, amely a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az egykulcsos adó kérdése szerepel-e a Brüsszel részéről megemlített feltételek közt, a magyar miniszter közölte: ez a téma része a tárgyalási folyamatnak. Szerinte miután a tárgyalások egyik kérdése a makrogazdasági csomag és annak a jövője, “minden olyan kérdés, amely a költségvetéssel, a bevételekkel, a kiadásokkal, az adórendszerrel kapcsolatos, természetszerűleg szerepelni fog”. Ebben – mondta – semmi szenzáció nincs.

“Az a kérdés, hogy miként fog szerepelni, és milyen konzekvenciája van ennek a kérdésnek” – jegyezte meg.

Fellegi Tamás elmondta: Olli Rehn megerősítette, hogy az Európai Bizottság álláspontja szerint a jegybanki függetlenség biztosításának kérdésére megoldást kell találni a pénzügyi támogatásról szóló tárgyalások megkezdése előtt. Ami a jegybanktörvény Brüsszel által kifogásolt egyik elemét, a jegybankelnök alkotmányos eskütételi kötelezettségét illeti, Fellegi úgy vélekedett, hogy ez a kérdés megoldható.

A Magyarország által remélt hitelmegállapodás tartalmát és jellegét illetően a miniszter azt mondta: teljesen rendben lenne, ha azt készenléti hitelmegállapodásnak neveznék. Magyar részről mindenesetre hangsúlyozzák, hogy a pénz lehívására nincs azonnal szükség, tehát indokolt, hogy a megállapodás tartalmazzon elővigyázatossági elemeket – tette hozzá.

Fellegi Tamás hangsúlyozta: Magyarország ismeri a játékszabályokat, és soha nem gondolta azt, hogy feltételek nélkül hitelkerethez lehet jutni. Azt, hogy feltételeket fogalmaznak meg, valamint hogy ellenőrzik a feltételek teljesítését, teljesen természetes dolognak nevezte.

A miniszter kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy a szükséges magyar lépések megtételéhez nincs szükség az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívására.

Comments Closed