Férfi kézilabda Eb – Fantasztikus csapatmunkával győzelem a franciák ellen

Fantasztikus csapatmunkával a már biztos középdöntős magyar férfi kézilabda-válogatott 26-23-ra legyőzte az olimpiai és világbajnok, címvédő francia csapatot a szerbiai Európa-bajnokság újvidéki csoportjának pénteki zárásán.

A parádésan küzdő és a szurkolók révén szinte hazai pályán harcoló magyarok legutóbb a 2008-as kontinensviadalon nyertek a sportág egyeduralkodói ellen.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttese a lehetséges négy pontból hármat visz magával az előzetesen “halálcsoportnak” minősített kvartettből, és a folytatásban vasárnap az izlandi, kedden a szlovén, szerdán pedig a horvát alakulattal találkozik majd.

    C csoport (Újvidék), 3. forduló:

Magyarország-Franciaország 26-23 (12-14)
————————————–
Újvidék, Spens Aréna, 7500 néző, v: Nikolov, Nacsevszki (macedónok)
gól: Zubai 6, Harsányi 5/2, Mocsai 3, Krivokapics 3, Császár 2, Iváncsik G. 2, Putics 2, Ilyés 1, Nagy 1, Ancsin 1, illetve Barachet 5, Bingo 4, Narcisse 3, Karabatic 3, Fernandez 2, B. Gille 2, Joli 2/2, Abalo 1, Dinart 1

Az már az oroszok délutáni vereségével eldőlt, hogy a magyarok középdöntősök, és viszik magukkal a spanyolok elleni 24-24-es döntetlent, valamint a franciák elleni eredményt.

A himnuszokat hallgató csapatokat teltház, valamint magyar zászlóerdő fogadta, és ismételten baráti légkör várta a Mocsai-brigádot.

A “hazai pálya” ellenére 3-0-s rohammal indítottak az esélyesebb franciák, ám a 13. percben már fordult a kocka az őrületes, fülsüketítő biztatás közepette. Fazekas a védéseivel csak fokozta a hangulatot.

A fantasztikus tempóban akadtak technikai hibák, de ez nem rontott az élményen: méltó ellenfele volt a sportág egyeduralkodójának a magyar csapat, amely a 21. percben 9-7-re vezetett. Erre időt kértek a franciák. A folytatásban aztán kétszer emberelőnybe is kerültek, ezen időszak alatt pedig sorozatban ötször betaláltak, így a szünetre ők vonulhattak kedvezőbb helyzetben az öltözőbe.

A szurkolókon nem múlott semmi, a szünet után is teljes extázisban drukkoltak kedvenceiknek. A közel 50 százalékkal védő Fazekas változatlanul állta a rohamokat, Zubain pedig nem látszódott, hogy részleges hasizom-szakadása van. A túloldalon szintén a kapus Omeyer fogott ki jó napot, így alig esett gól.

Krivokapics – akit ezúttal nem fütyültek ki a szerb szurkolók – hát mögötti gólpassza, majd emberhátrányos gólja élményszámba ment.

A 40. percben, 16-16-nál a “mindent bele” csendült fel, Mocsai Lajos pedig cserékkel magasított a védőfalon. A súlypontemelkedésben minden bizonnyal rekorder Daniel Narcisse ennek ellenére “átugrotta” a sáncot, lenyűgözve ezzel mindenkit.

A büntetőre beálló Mikler védésével tovább hergelte a közönséget, és amikor Putics révén megint a magyarok vezettek (50. p: 21-20), a franciák újból időt kértek.

A Mocsai-csapat óriás akarattal küzdött a hajrában is, Fazekas pedig bravúrok sokaságát mutatta be. Védekezési stílust váltottak a füttykoncerttel zavart gallok, akiket Omeyer tartott versenyben.

Majd szétesett a csarnok a “Ria, ria, Hungariától”, a hajrában pedig Iváncsik Gergő két góljával vált végérvényessé a káprázatos siker.

  Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
    “Óriási élmény egy ilyen erős és fantasztikus csapat ellen győzni. Talán egy kicsit frissebbek, motiváltabbak voltunk, és ez a végjátékban meghozta a sikert. Hosszú ideig nyílt volt a mérkőzés, aztán sikerült megszervezni a védekezésünket és a támadásunkat. Az egész csapaté mellett ki kell emelnem Fazekas teljesítményét. Köszönet a közönségnek ezért a csodálatos estéért.”

   Claude Onesta, a biztos olimpiai résztvevő francia válogatott szövetségi kapitánya:
   “Szomorú vagyok a vereség miatt. A második félidő elején volt esélyünk, azonban a közönség támogatását élvező és nagyon szervezett magyar csapattal nem bírtunk. Fazekas valahogy mindig védeni tudta a lövéseinket, pedig sokszor csak vele álltunk szemben.”

A mérkőzés legjobbjának választott Fazekas Nándor, aki 48 százalékos hatékonysággal védett:
“Mindig fantasztikus dolog sikert elérni. A csapatunk 150 százalékkal küzdött, igaz, sokszor volt szerencsénk is. Ezzel együtt megérdemelten nyertünk, ilyen közönség előtt könnyebb tűzbe jönni. A folytatásban ugyanilyen meccseket fogunk játszani, de nem szabad elbíznunk magunkat. A küszöb elé léptünk” – utalt a kapus arra, hogy igazán nagy sikert is elérhet a válogatott az Eb-n.

    Korábban:
Spanyolország-Oroszország 30-27 (17-11)

    A végeredmény: 1. Spanyolország 5 pont, 2. Magyarország 4, 3. Franciaország 2, 4. Oroszország 1

Az első három helyezett jutott a középdöntőbe.

   Hétfőn játszották:
Spanyolország-Franciaország 29-26
Magyarország-Oroszország 31-31

    Szerdán játszották:
Franciaország-Oroszország 28-24
Magyarország-Spanyolország 24-24

    Állás a középdöntő előtt:
1. Horvátország 4 pont, 2. Spanyolország 3 (53-50), 3. Magyarország 3 (50-47), 4. Szlovénia 2, 5. Izland 0 (61-65), 6. Franciaország 0 (49-55)

 

Comments Closed