Elfogadhatatlan a minisztérium egyeztetése a járások ügyében – Wittinghoff Tamás közleménye

Egyeztetni ugyan lehet, de az általuk már előre, mindenféle konzultáció nélkül meghatározott járások száma semmiképpen nem változhat – jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. Na, ez az a módszer, amiből egyre inkább elege van az önkormányzatoknak!


De kezdjük az elejéről. Január 10-én megjelent egy közlemény a kormany.hu internetes oldalon, amelyben bejelentették, hogy megkezdődött az egyeztetés az új járási rendszerről. A tervezetet az önkormányzatok január 29-éig véleményezhetik. Erről egyébként hivatalos értesítést az önkormányzatok mind a mai napig nem kaptak.

Az eredeti közleményben még arról beszélnek, hogy „…országosan 168 járás, Budapesten pedig hét úgynevezett körzet létrehozását tervezik.”. Tehát tervezik, vagyis még nem döntötték el.

A járásokról készült koncepció megalapozottságát jól jelzi a hattértanulmányt készítő szervezet vezetőjével, 2011. október 7-én készült interjú egy részlete. Oláh Miklós szociológus ott így fogalmazott: „Nem volt sok információnk arról, milyen igazgatási tartalommal kell a járásokat megtöltenünk, ezért mi minden változatra, lehetséges feladat- és hatásköri megoldásra készültünk. Arra is, ha a járások egy decentralizált modell keretében, vagy épp ellenkezőleg, az államigazgatás dekoncentrált szerveiként jönnek létre. A járások számát tekintve három koncepció szerint hét változat jött létre: a százegy néhányas modelltől a 350-400 járásos modellig eltérő változatokat készítettünk.”

Ugye világos. Három hónappal a koncepció elkészülte előtt, a törvényt megalapozó kutatócsoport vezetőjének sem árulták el, hogy milyen tartalommal kívánják megtölteni az új járási rendszert.

Egy fontos szempont viszont azonnal világossá vált a koncepció nyilvánosságra kerülésekor. A legfontosabb, hogy minél több járási székhely fideszes kezekben legyen.

Mi mással magyarázható például, hogy a jórészt a budaörsi kistérség területén létrejövő új járás székhelye Budakeszi lesz. A 30 ezres lélekszámú Budaörs intézményrendszere, közigazgatása, közlekedési kapcsolatai kiválóak. Miért kell hát a 14 ezer lakosú, nagyon nehezen megközelíthető, kedvezőtlenebb adottságokkal rendelkező Budakeszit járási székhellyé tenni? Hacsak nem azért, mert annak a településnek fideszes a polgármestere.

Budaörs város képviselő-testületének fideszes tagjai, a körzet fideszes országgyűlési képviselője is teljesen irracionálisnak tartja ezt a döntést.

Ezért azt javasoljuk, vagy legyen Budaörs a járási központ, vagy jöjjön létre egy önálló kistérség Budaörs, Biatorbágy, Herceghalom és Törökbálint részvételével. Ezt az érintett települések képviselő-testületi döntésekkel is támogatják.

A lélekszám így is meghaladná az 50 ezret, ami a járások átlagos lakosságszáma körül van. Miért kellene Pest megyében olyan monstrumokat létrehozni, mint például a tervezett gödöllői járás a maga 178 ezer lakosával, miközben mondjuk a bátonyterenyei járásban 18 ezren laknának. Ez lenne a jól átgondolt arányosság?

Milyen racionális indoka van hát annak, hogy a Navracsics Tibor vezette minisztérium már most az egyeztetések elején „kőbe akarja vésni” a még csak tervezetben létező 168-as járás számot.

Miért fogalmaz így a miniszter egy minapi nyilatkozatában? „Megkezdődött a konzultáció a járásokról… január 29-ig jelezhetik a települések, ha a tervezetthez képest más járáshoz akarnak tartozni.Ez a járások számát nem érinti, a 168 járás és hét fővárosi körzet fix szám, ami azt is jelenti, hogy ha valaki új járást akar alakítani, azzal kell számolnia, hogy abban megyében egy másik járást kell megszüntetni.”

Követeljük, hogy a járásokról folytasson tisztességes egyeztetést a kormányzat az önkormányzatokkal! És ezúttal mellőzzék azt a fideszes szokást, hogy már az egyeztetés elején megmondják a végeredményt!

Wittinghoff Tamás
Budaörs város polgármestere

 

Comments Closed