Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál: 18 ország artistái lépnek fel

Tizennyolc ország artistái lépnek fel a 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon február 2. és 6. között a Fővárosi Nagycirkuszban.

A fesztiválra egyebek mellett Kolumbiából, Örményországból, Kanadából, az Egyesült Államokból, Kubából, Finnországból, Belgiumból, Svájcból és Oroszországból érkeznek a művészek, idén öt magyar produkció száll versenybe. A műsorban fellépnek akrobaták, zsonglőrök, bohócok, légtornászok és bűvészek, valamint kutyák, párducok és oroszlánok is. A fesztivált záró gála díszvendége a Németországból érkező Semen Shuster (Hush Ma Hush) bohóc.

Az artisták két csoportra osztva versenyeznek, produkcióik két műsorban láthatók. A verseny legjobbjai a gálaelőadáson vehetik át az elismeréseket, a zsűri egy arany, két ezüst és három bronz díjat oszt ki. A szakmai zsűri mellett idén gyermek- és médiazsűri is értékeli és díjazza a produkciókat.

A fesztivál a nézők szórakoztatásán túl a fellépő művészek nagy kiugrási lehetőségéről is szól. A világ minden tájáról érkező cirkuszigazgatók és ügynökök itt élőben tekinthetik meg a produkciókat és dönthetnek sorsukról. Emellett a szakma is felmérheti, hogy mely produkciók kelendők, melyek kapnak könnyen szerződést, ma hol áll a nemzetközi cirkusz, milyen a színvonal, mik a tendenciák – ismertette Kristóf István igazgató csütörtökön, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten. Felidézte, hogy az első cirkuszfesztivált Budapesten 1996-ban rendezték meg, a mexikói származású Eduardo Murillo impresszárió ösztönzésének köszönhetően. Ma már világviszonylatban is dobogós helyen áll a magyarországi esemény – hangsúlyozta az igazgató.

Határon túli cirkuszművészek, az Artistaképző jelenlegi és volt növendékei mutatják be produkcióikat a Magyar Cirkuszfesztiválon január 20-21-én és 28-29-én. A Magyar Cirkuszfesztivál artistái közül Demjén Natália légtornász, a “golf-zsonglőr” Almost Trio, a Rolling Wheels és a Duo Lavision vesz részt a nemzetközi megmérettetésen.

Bohóctréfák, akrobaták és zsonglőrök mutatványai is szórakoztatják a közönséget február 11. és március 11. között. A Fesztivál Plussz nemzetközi műsorában Natalie Enterline baton forgató, Nataly és Andrey Shirakoff előadása A kastély régi romjai című produkciója várja a nézőket.

A nemzetközi cirkuszfesztiválhoz kapcsolódva Bácsi Róbert László fotográfiáit tekinthetik meg az érdeklődők a Fővárosi Nagycirkusz emeletén és a Benczúr Hotelben január 30-tól február 12-ig. A képek a Fővárosi Nagycirkuszban zajló eseményeket, a többi között gyakorló akrobatákat, pihenő kutyákat és az udvaron dohányzó artistákat örökítették meg. A további programok között szerepel még A cirkusz és szociális funkciója című konferencia, melyen hazai és küldöldi szakemberek osztják meg egymással tapasztalataikat február 6-án.

További információkat a www.fnc.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Comments Closed