Az emberi test című kiállítás ismét Budapesten

Nem elborzasztani vagy szenzációt akar kelteni Az emberi test (The Human Body) című kiállítás, hanem az embert kívánja bemutatni, megdöntve számos tévhitet – hangsúlyozzák a tárlat szervezői az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A tárlat már nagy sikerrel mutatkozott be 2008-ban Budapesten, amikor több mint 300 ezer látogatót vonzott. Ezúttal a világhírű kiállítás február 24-től május 27-ig, három hónapon át lesz látogatható a Belváros szívében, a Budapesti Értéktőzsde volt épületében.

“Az új látványosságokkal gazdagított kiállítás több mint 150, különleges eljárással preparált emberi testet, illetve testrészt mutat be, háromdimenziós valósághű képet tárva a látogatók elé a bőrünk alatt található csodálatos szerkezetről, az emberi testről és annak működéséről. Egyszer úgy istenigazából nézzünk magunkba!” – emeli ki a közlemény.

A kiállítás létrehozásához használt technika a plasztináció. Lényege, hogy az emberi szöveteket alkotó sejteket folyékony szilikonnal töltik fel, így a szövetek megőrzik eredeti rugalmasságukat és állagukat. Ezáltal lehetőség nyílik a test minden egyes alkotóelemét – a csontokat, izmokat, idegeket, véredényeket és szerveket – valósághű állapotban bemutatni. Ez hosszú, aprólékos munkát igénylő folyamat, egyes teljes alakos kiállított preparátumok elkészítése évekbe telik. Az eljárás során a szakemberek maximális figyelemmel, óvatossággal és tisztelettel bánnak a testekkel és testrészekkel.

“Minden ember számára létkérdés, hogy pontosan ismerje saját testének működését. Nem árt tudni, hogy milyen folyamatok játszódnak le bennünk, ha futunk, ha koplalunk, ha tornászunk, ha rendszertelenül eszünk vagy éppenséggel degeszre tömjük magunkat. És vajon hogy fest tüdőnk néhány évnyi aktív dohányzás után? Ahogy feltárul előttünk a testünk, úgy kapunk választ a már meglévő kérdéseinkre, illetve fogalmazódnak meg bennünk újabbak fájdalmainkkal, betegségeinkkel vagy egyszerűen életfunkcióinkkal kapcsolatban. (…) A kiállítás életre szóló élményt jelent és a tapasztalatok szerint komoly életmódváltásra ösztönöz. Végigjárva a kilenc galériát, képet kapunk az emberi test felépítéséről, működéséről és arról is, hogy milyen rombolást végezhetnek a káros szenvedélyek” – mutat rá a közlemény.

Budapest után a tárlat közép-európai kiállítássorozat keretében Prágában, Pozsonyban, Belgrádban, Ljubljanában és Bukarestben lesz látható.

Comments Closed