A “pampák gyilkosa” Dél-Amerika legkorábbi ragadozója

Egy hidegvérű gyilkos népesítette be “Brazília” füves pusztáit, a  pampákat kétszázhatvanötmillió évvel ezelőtt, Dél-Amerika  legkorábbi ismert szárazföldi ragadozójának fosszíliáiról egy nemzetközi kutatócsoport számolt be az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában.

A Pampaphoneus biccai 80 centiméteres koponyáját 2008-ban fedezték fel Brazília déli részén Rio Grande do Sul szövetségi államban a Google Earth segítségével. A Pampaphoneus azt jelenti, hogy a pampák gyilkosa, biccainak pedig José Bicca farmtulajdonos tiszteletére nevezték el, az ő földterületén kerültek elő az ősmaradványok – olvasható a johannesburgi Witwatersrand Egyertem (http://www.wits.ac.za) honlapján, valamint a Discovery News (http://www.discoverynews.com) hírei között.

A dél-afrikai, brazil és török paleontológusokból álló kutatócsoport a ragadozót a Dinocephalia therapsidák (emlősszerű őshüllők) közé sorolta. Bruce Rubidge, a Witwatersrand Egyertem professzora szerint a Brazíliában felfedezett emlősszerű hüllő nagyon közeli rokonságot mutat a dél-afrikai Dinocephalia therapsidával, az Australosyodonnal, amelynek fosszíliáit az 1980-as években fedezték fel. Hasonló leletek kerültek elő Oroszországban és Kínában, ami arra utal, hogy ezek az állatok képesek voltak átjutni a déli Gondvana szuperkontinensről az északi Laurázsia kontinensre.

A feltételezések szerint a Pampaphoneus biccai testhossza körülbelül 3 méter lehetett

“Dél-Afrikában talált lábnyomok alapján arra következtetünk, hogy csordákban éltek, és a hidegvérű őshüllő igen gyors lehetett a forró napokon” – magyarázta Bruce Rubidge, aki szerint miután a “pampák gyilkosa” leteperte prédáját, a még élő áldozatból tépett ki hatalmas húsdarabokat véres lakomái során.

Comments Closed