Jelentősen nőtt novemberben az ipari termelés

Az ipari termelés volumene 2011. novemberében 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a részletes adatokat. A munkanaphatástól megtisztított éves index megegyezik a kiigazítatlannal.

Az előző hónaphoz képest szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index 4,2 százalékos növekedést mutat novemberre, amivel tavaly január óta a legmagasabb értéket érte el.

A termelés a múlt év első tizenegy hónapjában 5,6 százalékkal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában.

A 2011. évi novemberi ipari termelés részletes adatai megegyeznek a korábban közölt előzetes mutatókkal.

A KSH tájékoztatása szerint a termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás eladásainak növekedése, valamint a hideg november miatti nagyobb fűtésigény járult hozzá, továbbá az előző hónapokhoz hasonlóan tovább folytatódott a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 2011 novemberében – három havi növekedés után – 7,3 százalékkal csökkent 2010 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 7,9, az új belföldi rendelések 3,4 százalékkal estek vissza. Az összes rendelésállomány 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az ipari export 2011 első tizenegy hónapjában 7,7, novemberben 4,5 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta.

Novemberben a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele az átlag felett, 12,4 százalékkal bővült. Ezzel szemben a másik hasonló súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 11,1 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése január-novemberben 4,9, novemberben 1,4 százalékkal mérséklődött 2010 azonos időszakához képest.

A feldolgozóipar belföldi eladásai novemberben 2,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 novemberében a feldolgozóipar termelése 3,4 százalékkal nőtt. Az energiaipar kibocsátása – néhány havi visszaesés után – elérte a bázisszintet, elsősorban az előző évinél jóval hidegebb időjárás hatására, az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2011 novemberében az egy évvel korábbi átlagos középhőmérsékletnél 4,8 Celsius fokkal hidegebbet mértek.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül 2011 novemberében tízben regisztráltak termelésbővülést. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás termelése számottevően, 10,7 százalékkal nőtt, amihez mindenekelőtt a közúti gépjármű gyártása szakágazat járult hozzá, az alkatrészgyártásban visszaesés figyelhető meg.

A másik hasonló súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása jelentősen, 14,7 százalékkal csökkent, nagyrészt a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti exportkereslet visszaesése miatt.

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,3 százalékkal emelkedett, elsősorban a külpiaci eladások élénkülésének köszönhetően.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 19,5 százalékkal a villamos berendezés gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 2011 első tizenegy hónapjában 1,6 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében – a 2010. január-novemberi 1,7 százalékos létszámcsökkenés után – 3,7 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Az ipari termelés 2011 első tizenegy hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt 2010 azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülés, 12 százalékos Nyugat-Dunántúlon, a legkisebb, 1,6 százalékos a Közép-Dunántúlon  figyelhető meg – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Comments Closed