Budakeszin lesz Budaörs járási székhelye???

Nyilvánosságra hozta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a járási rendszer kialakításáról szóló elképzeléseit a kormany.hu-n. A dokumentum szerint Budaörs és körzetének (Biatorbágy, Herceghalom, Törökbálint) járási székhelye Budakeszi lesz.

Wittinghoff Tamás polgármester és Török István alpolgármester nem tartja túl ésszerűnek az elképzelést. Ezért a budaörsi képviselő-testület egy szándéknyilatkozat elfogadásával kívánja az Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkárságnak jelezni, hogy Budaörsön legyen a járási központ. Ezt Biatorbágy, Herceghalom és Törökbálint képviselő testülete is megteszi.

Az ügyben megszólaló politikusok szerint Budaörsnek van a legjobb infrastruktúrája ahhoz, hogy kormányhivatalt állítson. Budaörsre a környező településekről tömegközlekedéssel is viszonylag könnyen lehet eljutni. Szemben Budakeszivel.

A budaörsi képviselő-testület január 18-án egy rendkívüli közgyűlésen dönt az ügyben. Várhatóan egységesen.

Budakeszi már régóta lobbizik azért, hogy járási székhely legyen. Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő (FIDESZ) szerint az lenne logikus, hogy mind Budaörs, mind Budakeszi járási központ legyen. Így 168-ról 169-re emelkedne országosan a járások száma.

Az Országgyűlés elé várhatóan 2012 februárjában kerül a törvényjavaslat, a járási székhelyeket és illetékességi területet meghatározó Kormányrendeletet pedig várhatóan június végén fogadja el a Kormány.

A járások és járási (körzeti) kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként kezdhetik meg működésüket 2013. január 1-jével.

Comments Closed