Olasz újságírók megmozdulása a magyar sajtószabadságért

A római magyar nagykövetség előtt tartott szerdán délután egyórás szolidaritási tüntetést az Olasz Nemzeti Sajtószövetség független információszolgáltatást és az Európai Unió alapvető értékeinek védelmét követelve.

A magyarországi információszabadságért, Európa hitelességéért címmel tartott megmozdulást az Olasz Nemzeti Sajtószövetség (FNSI), az olasz újságírók egységes szakszervezete kezdeményezte. Valamivel több mint ötvenfős csoport gyűlt össze a nagykövetség épülete előtt. A képviselet védelmét az olasz csendőrség biztosította.

“A magyarországi események veszélyes példát mutatnak arra, minek nem szabad megtörténni Európában. A magyar, az olasz és az európai civil értékek, a szabad hírszolgáltatás érdekében vagyunk itt” – mondta hangosbemondóval tartott beszédében Franco Siddi, az FNSI titkára.

Siddi súlyos problémának nevezte magyar “újságíró kollégák elbocsátását, rádiók bezárását”, azt, hogy a magyar közszolgálati médiától a napokban is szakszervezeti tagokat bocsátottak el. Bejelentette, hogy Enzo Carra és Savino Pezzotta, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) olasz parlamenti párt képviselői felhívást intéztek az Európai Néppárthoz (PPE) Orbán Viktornak a PPE-ből való kizárására.

“Mi nem kérdőjelezzük meg Magyarország autonómiáját, de a nagy történelmű Magyarország ma bepiszkítja az egységes Európa képét. A jelenlegi válságban az európai kormányok ilyesmivel nem törődnek, de az információszabadság és az alapvető európai értékek tiszteletben tartása legalább olyan fontos, mint a gazdasági stabilitás” – nyilatkozta az MTI-nek Siddi, hangsúlyozva, hogy az 1908-ban alapított FNSI most először vonul utcára egy EU-s ország sajtójának szabadságáért.

Roberto Natale, az FNSI elnöke felolvasta a német és az európai sajtószövetségtől érkezett szolidaritási üzeneteket. “Azt kérjük Mario Monti olasz kormányfőtől, hogy az európai kollégáival folytatott találkozóin a magyar demokráciát fenyegető veszélyről is beszéljen velük. Nem csak gazdasági, demokratikus deficit is van Európában” – hangoztatta.

A tiltakozáson felszólalt Mario Staderini, az Olasz Radikális Párt főtitkára és Tana De Zulueta újságíró, az olasz Zöldek volt parlamenti képviselője. A tüntetésen részt vettek az Amnesty International olasz tagjai és néhány Rómában élő magyar is.

A magyar nagykövetség képviselői négyoldalas olasz nyelvű dokumentumot osztottak ki a tüntetés résztvevői között a hatályba lépett új magyar törvények, közöttük a magyar médiatörvény ismertetésével. Ezt a hírügynökségeknek és újságoknak is eljuttatták, valamint feltették  a követség honlapjára.

Comments Closed