A The Washington Post szerkesztőségi kommentárja

A The Washington Post napilap keddi szerkesztőségi kommentárja szerint a figyelmét az olasz és görög adósságválságára összpontosító Európai Uniónak egy potenciálisan nagyobb kihívással is szembe kell néznie az EU- és NATO-tag Magyarországon.

A saját valutát használó Magyarország a fizetésképtelenséggel „kacérkodik”, de van egy másik problémája is: “jobboldali nacionalista kormánya támadást indított a demokratikus kormányzati rendszer ellen”. A kétharmados többségét kihasználva a kormány új alkotmányt, valamint számos olyan sarkalatos törvényt fogadtatott el, amely messzemenő hatáskört biztosít a kormánypártnak az igazságszolgáltatás, a média, az egyházak felett – vélte a cikk. Orbán Viktor kormánya ezzel már “jobban hasonlít az Oroszország vagy Fehéroroszország autokratikus rezsimjéhez, mint a többi EU-tagállam demokráciájához”.

Orbán Viktor figyelmen kívül hagyta az európai kormányok és az Obama-kormány növekvő bírálatait. Az év végén ehelyett még több törvényt hajtott keresztül a parlamenten, köztük olyat is, amely megnyirbálja a központi bank függetlenségét, illetve olyat, amely megnehezíti az eljövendő kormányok számára az egykulcsos adó megváltoztatását – írta a lap.

Az IMF és az EU egyértelművé tette, hogy addig nem segít, amíg e törvényeket nem változtatják meg. A lap szerint az EU-nak “nemcsak a pénzügyi területen kellene fellépnie Orbán hatalomösszpontosításának visszaszorítására”. “Az új igazságügyi, médiaügyi és egyházügyi törvény összeegyeztethetetlen az alapvető emberi jogok biztosításával és a fékek és ellensúlyok demokratikus rendszerével. Ha az Európai Unió ezt eltűri egy tagállamában, az a közösség alapvető lényegét sértené meg” – zárta szerkesztőségi kommentárját a Washington Post.
http://www.washingtonpost.com/opinions/hungarys-rush-toward-autocracy/2012/01/09/gIQA38ebmP_story.html

Comments Closed