Újabb felmérés jelzi Fico pártjának várhatóan magas választási győzelmét

Újabb országos felmérés jelezte, hogy a Robert Fico volt miniszterelnök vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) fogja nyerni nagy valószínűséggel a márciusi idő előtti parlamenti választást Szlovákiában.

A pozsonyi Polis közvélemény-kutató december közepén készített felmérése szerint a Smert választotta volna a megkérdezettek 40,2 százaléka, ami a 75 képviselői mandátumot hozna a baloldali pártnak. Ez a 150 tagú törvényhozásban a képviselői helyek felét jelenti.

A második helyen a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végezne 9,6 százalékos, míg a harmadikon a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 8,7 százalékos támogatottsággal. Ez az SDKU-nak 18, míg a KDH-nak 16 képviselői mandátumot biztosítana.

A további három mai parlamenti párt szintén sikerrel venné az ötszázalékos bejutási küszöböt. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) 8,3 százalékkal, a Híd magyar-szlovák párt 8,1 százalékkal és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) pedig 5,7 százalékkal, ami sorrendben 15, 15 és 11 képviselői bársonyszéket jelent.

Az összes többi párt a közvélemény-kutatás eredménye alapján a parlamenten kívül maradna. A Magyar Koalíció Pártját (MKP) a megkérdezettek 3,6 százaléka választaná.

A választáson a megkérdezettek 49,7 százaléka vett volna részt.

Szlovákiában március 10-én tartanak előre hozott parlamenti választást, mert az Iveta Radicová vezette négypárti koalíciós kormány október elején megbukott.

Comments Closed