Az államháztartás 2011. évi pénzforgalmi hiánya 1.734 milliárd forint

Az államháztartás 2011. évi pénzforgalmi hiánya – a helyi önkormányzatok nélkül – 1.734,4 milliárd forint volt, az éves eredeti előirányzat mintegy 2,5-szeresével, a törvényi módosított előirányzat 110 százalékával egyenlő – közölte az Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn az előzetes számok alapján.

A deficit 157,3 milliárd forinttal haladja meg a törvény által módosított 1.577,1 milliárd forint összegű előirányzatot. (Az eredeti, 2011. évi pénzforgalmi előirányzat 687,4 milliárd forint hiányt írt elő.)

2010-ben az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli pénzforgalmi hiánya 889,5 milliárd forintot tett ki, ami a GDP 3,2 százalékával volt egyenlő.

Az NGM hétfői közlése szerint az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – 2011. évi pénzforgalmi hiányának alakulása megerősíti azt, hogy az államháztartás 2011. évi kitűzött egyszeri tételek nélküli eredményszemléletű hiánycélja a várakozásoknak megfelelően várhatóan a GDP 2,94 százalékát teszi ki.

Az államháztartás központi alrendszerének december havi hiánya 486,5 milliárd forint volt. Ezen belül a központi költségvetés 422,1 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 11,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 53,0 milliárd forintos deficittel zártak.

Az NGM megjegyzése szerint az államháztartás központi alrendszerének 2011. december havi hiányához jelentős mértékben hozzájárult a megyei önkormányzatok adósságának átvállalása, amely mintegy 196 milliárd forint kiadást jelentett a központi költségvetésnek. Ezen felül a MÁV Zrt. helyzetének rendezése kapcsán mintegy 50 milliárd forint összegű adósságátvállalás történt, emellett a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-nél 120 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a költségvetés. A bevételi oldalon az Európai Bíróság döntése következtében mintegy 220 milliárd forintot kitevő áfa visszautalások kifizetése rontotta az egyenleget.

A központi költségvetés december havi bevételei az előző év azonos hónapjától közel 360 milliárd forinttal maradnak el. Ennek hátterében elsősorban a tavalyinál kisebb – főleg áfa – adóbevételek állnak. Az elmaradás oka az Európai Bíróság döntése miatti visszautalások magas szintje.

A kiadásokat elemezve az NGM jelentése megállapítja: a központi költségvetés decemberben  közel 510 milliárd forinttal többet költött, mint az elmúlt év azonos hónapjában. Ez elsősorban a helyi önkormányzatoktól és a MÁV Zrt.-től történő adósságátvállalásoknak köszönhető (ez összesen 246 milliárd forintot jelent). Emellett meghaladták a tavalyi évet a központi költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai is, az előirányzaton belül történt az MFB Zrt. tőkehelyzetének rendezése (120 milliárd forint összegben). Ezen felül 2011. év végén az úgynevezett maradványtartási kötelezettséget feloldották az intézményi tartozások csökkentése – s ezáltal a vállalkozások részére plusz források juttatása – céljából (ez megközelítően 25 milliárd forintot jelent).

A decemberi kamatkiadások 39,6 milliárd forintot tettek ki, 9,1 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 6,8 milliárd forintos szintet értek el, 1,2 milliárddal kevesebbet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (32,8 milliárd forint) összességében 7,9 milliárd forinttal lettek kisebbek, mint az előző évben.

A társadalombiztosítási alapok december havi 53,0 milliárd forintos hiánya a Nyugdíjbiztosítási Alap 6,8 milliárd forintos szufficitjéből, valamint az Egészségbiztosítási Alap 59,8 milliárd forintos hiányából tevődik össze – áll az NGM gyorsjelentésében. A hiány alakulásában kiemelt szerepet játszott a kormány egészségügyi intézmények tartozásállománya csökkentésére hozott mintegy 27,0 milliárd forintos intézkedése, illetve a gyógyító-megelőző ellátások év végi maradványának kifizetése.

A központi költségvetés tavaly 1.718,3 milliárd forintos deficittel zárt, ami a módosított törvényi előirányzat 112,2 százaléka. Tavaly a központi költségvetés bevételei 8.329,9 milliárd forintra rúgtak, a központi kiadások 10.048,2 milliárd forintot tettek ki.

A teljes államháztartás bevételei 2011-ben 13.208,9 milliárd forintot tettek ki, a kiadások 14.943,3 milliárd forintot értek el.

Comments Closed