A magyar néppártiak hazugnak és felelőtlennek tartják a Magyarország elleni baloldali kezdeményezéseket

Hazugnak, felelőtlennek, pártpolitikai célokat szolgálónak, az ország lejáratására irányulónak minősítette csütörtökön az Európai Parlament (EP) magyar néppárti képviselőcsoportja a szocialista, liberális, illetve zöldpárti EP-frakció Magyarországgal kapcsolatos kezdeményezéseit.

“Az Európai Parlament baloldala ismételten arra készül, hogy a magyar kormány lejáratása érdekében teljességgel megalapozatlan és pártpolitikai ítéletet mondjon, egyben nyomás alá helyezze az Európai Bizottságot” – olvasható az erről szóló nyilatkozatban.

Az EP szocialista frakciója csütörtöki közleményében határozott uniós cselekvést sürgetett Magyarország ügyében, és megfontolásra javasolta a magyar kormány elleni szankciók elrendelését. Hannes Swoboda frakcióvezető-helyettes ehhez hozzátette: üdvözölné, ha az Európai Néppárt felfüggesztené Orbán Viktor alelnöki pozícióját, valamint “bátorítja” azt, hogy függesszék fel a Fidesz tagságát az Európai Néppártban “mindaddig, amíg Orbán miniszterelnök szándékosan megsérti az európai jogot és értékeket”.

Előzőleg, szerdán az EU zöld frakciója kezdeményezte, hogy az EU indítson eljárást Magyarország ellen az európai unió alapvető értékeinek megsértése miatt. Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője szintén felszólította az Európai Uniót, hogy gyakoroljon nyomást a magyar hatóságokra.

A magyar néppárti EP-képviselők szerint az európai baloldal teljességgel figyelmen kívül hagyja a tényeket, hiszen jelenleg az Európai Bizottság és a magyar kormány között a megszokott eljárási rendnek megfelelően folyamatos konzultáció zajlik az egyes magyar jogszabályokról, a magyar kormány pedig többször kifejezte nyitottságát az esetlegesen kifogásolt kérdésekben való egyeztetésre.

A magyar néppárti nyilatkozat felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Parlament az Európai Bizottság rendelkezésére álló szakapparátus nélkül megalapozott szakmai véleményt nem, csupán politikai álláspontot tud kialakítani.

“Az EP baloldali többsége megteheti, hogy ismételten hazug és pártpolitikai érdekeken alapuló határozatot fogadjon el Magyarország ellen. Ez a pártos politikai ítélet azonban már megszületése pillanatában hiteltelen. Különösen súlyos felelőtlenség, hogy az Európai Unió történelmének legsúlyosabb gazdasági-politikai válságának időszakában a baloldal ilyen alaptalan lejárató akciókat kezdeményez, mellyel rendkívül veszélyes precedenst teremt az Európai Unióban” – áll a nyilatkozatban.

Az Európai Parlament magyar néppárti képviselői egyúttal képmutatónak minősítették a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztésére irányuló szocialista kezdeményezést.

“Ezt azok az európai szocialisták vetik fel, akik soraiban ott ülnek a felvidéki magyar kisebbség ellen súlyosan diszkriminatív intézkedéséket hozó szlovák szocialisták, akik a nyíltan magyar- és kisebbségellenes Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal együtt kormányoztak. Elfogadhatatlan, hogy ezt a magyar szocialista EP-képviselők szó nélkül tűrik” – szögezte le a nyilatkozat.

Comments Closed