Budaörsiek nyilai

Íjászverseny Január 8-án. A teremszezon egyetlen csapatversenyére a Budaörsi Sportcsarnokban kerül sor.

Sinka Erzsivel és Hegedűs Andrással beszélgettünk, az Örs Íjász Klub alapító edzőivel, akik már öt éve vezetik eredményesen az egyesületet, ahol örömíjászok és versenyíjászok egyaránt megtalálták otthonukat.

B I: – Nálatok mindig egyértelmű volt, hogy számotokra csak az íjászat létezik?

Erzsi: – Nem, dehogy. Én például atlétikával kezdtem, majd karatéztam, az íjászatot pedig már felnőtt fejjel választottam. Azóta viszont nagyon fontos része az életemnek.

András: – Én is kipróbáltam más sportokat is, de megfogott a környezet, a versenypálya és a közösség jó hangulata.

B I: – Próbáljatok meg engem is bevonni, hogy kedvet kapjak hozzá…

E: – A legegyszerűbb az lenne, ha eljönnél kipróbálni. Utána nem lenne kérdésed, hogy miért is jó ez a sport. Egyszerűen magával ragad. Minden egyes lövésben jelen kell lenned, ha el akarod találni a célod. Fontos, hogy harmóniában legyél önmagaddal és a felszereléseddel is. Több szakág van és többféle íj, így kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbbet. A pályaíjászok az időjárási körülményeket leszámítva állandó körülmények között versenyeznek, fix távolságokról, egyforma célokra. A terepíjászok, 3D és történelmi íjászok változó távolságról lövik meg a különböző célokat. Kevés most az idő ahhoz, hogy a sok finomságot, különbözőséget részletezzük. Ha olyan személyiség vagy, akinél számít a pontosság és szeretnél a versenysport közelébe kerülni, akkor a pályaíjászatot javaslom, ami szerepel az olimpiák műsorán (olimpiai reflexíjjal). Ha egy kicsit visszamennél az időben, őseink fegyverforgatása érdekel jobban, akkor pedig inkább a tradicionális vonalat ajánlom. Egy biztos, lelkes és vidám társaság vesz majd körül az Örsben.

B I: – Ez bátorítóan hangzik…

A: – Nem kell azonnal túl nagy fába vágnod a fejszéd. Nézd meg először a csapatot, remek kis társaság. Aztán egy idő múlva azt veszed észre, hogy “megfertőzött” az íjászat és a mindennapjaid részévé válik. Így volt ez velem is. Az itt kötött barátságok pedig életre szólóak. Akárhogyan döntesz végül, jól jársz: akár a hobbid lesz, akár a győzni akarás hajt, méghozzá egy nem hétköznapi sportban.

B I: – Milyen a jó íjász, mitől lesz valakiből jó íjász?

E: – Ha a tradicionális vonalat nézzük, akkor gyors, pontos, jó megfigyelő, ha versenyzőt, akkor az előzőeken felül jól kezeli a versenyhelyzetet. Fontos a finomkoordináció a jó mozgástechnikához és a fizikum, az erőnlét a jó teljesítményhez. Egy bizonyos szint felett azonban a biztos-stabil mentális állapot többet nyom a latban.

B I: – Ezek gondolom tanulható, fejleszthető tényezők.

A: – Igen, tisztában vagyunk ezeknek az elemeknek a fontosságával, így építjük fel a felkészülést. Az eredményességhez kitartás és szorgalom is szükséges, mint bármilyen területen az életben, ahol valamilyen értéket teremtünk.

A Csapat

B I: – Meséljetek a budaörsi íjászok legközelebbi nagy eseményéről!

E: – András növögető, egyre ígéretesebb “gyermekéről” van szó, át is adom neki a szót…

A: – Csapatversenyt szervezünk ismét, már negyedik alkalommal és másodszorra a Városi Sportcsarnokban. Az ötlet lehet, hogy tőlem indult útjára, de a klub és a versenyzőink családtagjainak támogatása nélkül ez a rendezvény nem lehetne hagyományszerű. Ez is az Örs Íjász Klub, mint közösség erejét mutatja. Január 8-án lesz a nagy nap és ezen a csatornán keresztül is fontosnak tartjuk elmondani, hogy az Önkormányzat támogatása nélkül idén nem lettünk volna képesek biztosítani a helyszínt, nem tudtuk volna elkezdeni szervezni az eseményt.

B I: – Mit kell tudni a versenyről?

E: – A téli teremszezonban ez az egyetlen csapatverseny. A rangsoroló fordulókat követően a csapatok izgalmas csoportmérkőzésekben vesznek részt. Idén először egyéni versenyben is hirdetünk eredményt, és a legtöbb 10-est lövő két íjász számára különdíjat is felajánlott a Teletronik AG. Szerte az országból várjuk a résztvevőket, ahogyan az első három évben is. Sőt nemzetközi versenyeken is hirdetjük magunkat, bevetettük a külföldi személyes ismeretségünket, így a jól sikerült rendezvény a határokon túl is viheti a klub és a város jó hírét. Szeretettel várjuk az érdeklődőket a nézőtéren, 2012. január 8-án a Városi Sportcsarnokban. A belépés idén is díjmentes.

(budaorsiinfo.hu)

Comments Closed