Az MNB visszautasítja Selmeczi Gabriella kijelentéseit

A Magyar Nemzeti Bank visszautasítja Selmeczi Gabriella Fidesz szóvivő nyilatkozatát a jegybanki alapfeladatok ellátásával kapcsolatban – közölte a jegybank sajtóosztálya az MTI kérdésére hétfőn.

A jegybank az államadósság számítását évek óta az uniós módszertannak megfelelően végzi – szögezte le a jegybanki sajtóosztály reagálása a politikus kijelentésére, amely szerint nem szakmai alapon született a Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett jelentése az államadósságról.

Az MNB hétfőn tette közzé a pénzügyi számlák adatait tartalmazó jelentését, amely szerint az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2011. szeptember végén a GDP 82,6 százalékát tette ki, elérte a 22.931 milliárd forintot.

Selmeczi Gabriella szavai szerint a jegybanki “nyilatkozatokban az almát a körtével akarják összehasonlítani: a bruttó hazai terméket ugyanis forintban mérik, az államadósság egy jelentős része pedig – és ez a szocialista kormányok egyik nagy bűne – devizában van”.

A szóvivő hozzátette: mivel az euróválság miatt az árfolyamok meglehetősen hektikusan változnak, függetleníteni kell tőlük az államadósság számítását, mert csak így kapható reális kép az ország gazdasági helyzetéről.

“Magyarország és a magyar gazdaság egyik legsúlyosabb problémáját az jelenti, hogy a Gyurcsány-korszak nyolc éve alatt a szocialista kormányok végletekig eladósították hazánkat” – jelentette ki Selmeczi Gabriella. Emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány 52 százalékos GDP-arányos államadóssággal adta át az ország vezetését a szocialistáknak 2002-ben, ők viszont 2010-re 82 százalékra növelték az adósságot.

A szóvivő közölte, hogy “ezért a nemzeti ügyek kormányának egyik legfontosabb gazdaságpolitikai célkitűzése volt eddig és lesz ezután is az államadósság csökkentése, a tavalyi évben komoly eredményeket értünk el, és idén is ezen az úton megyünk tovább”.

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint elsősorban a forint gyengülése okozta az államadósság rátájának növekedését, de a mutatót felfelé tolta a Központi Statisztikai Hivatal GDP-revíziója is.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője az MTI-nek elmondta: az államadósságot forintban számolják el, azonban az állomány csaknem fele devizában van. Így elsősorban a forint gyengülése húzta fel az államadósságot a harmadik negyedév végére.

Mint mondta, a negyedik negyedévben két, összesen 3 milliárd euró értékű adósság jár le, ennyivel csökken az állomány, a forint azonban október-decemberben tovább gyengült. A szakértő év végére 80 százalék körüli GDP arányos államadóssággal számol.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője a forint gyengülése mellett kiemelte, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi adatok revíziója miatt módosította a GDP-adatokat. Így a nominális GDP-adatok valamelyest csökkentek, ez is feljebb tolja az államadósság rátáját.

A második és a harmadik negyedév vége között a forint 10 százalékkal gyengült az euróval és 17,6 százalékkal a dollárral szemben. A pénzügyi számlák második negyedéves adatai szerint 2011 június végén az államadósság 21.286 milliárd forintot a GDP 76, százalékát tette ki.

Enhanced by Zemanta

Comments Closed