Líbiában épít csapatokat az al-Kaida

Dzsihádistákat küldött Líbiába az al-Kaida terrorszervezet, akik már megkezdték a csapatépítést az országban – írta internetes oldalán nyugati terrorelhárítási tisztviselők értesüléseire hivatkozva a CNN amerikai hírcsatorna.

A líbiai forrásoktól származó információk szerint a terrorszervezet egy veterán tagja május óta toboroz harcosokat az ország egyiptomi határhoz közeli régiójában, a csoport létszáma jelenleg nagyjából 200 főre tehető. A nyugati hírszerzési ügynökségek, amelyek korábban mind nyilvánosan, mind bizalmas üzeneteikben aggodalmukat fejezték ki az al-Kaida potenciális líbiai megerősödését illetően, állítólag tudnak a csoport tevékenységéről.

A líbiai ellenállás megszervezését vezető személyt korábban Nagy-Britanniában már őrizetbe vették terrorizmus gyanújával, ám 2009 végén egy jogtechnikai mulasztás miatt kiszabadult, és visszatért az afgán-pakisztáni határ vidékére. Az AA-ként ismert terrorista állítólag közel áll Ajman az-Zavahirihoz, aki Oszama bin Laden halála után vélhetően átvette a szervezet vezetését. Korábban az al-Kaida egy másik Líbiába tartó tagját elfogták egy meg nem nevezett ország területén.

Abu Jahja al-Libi, a terrorszervezet egyik legbefolyásosabb tagja egy decemberi, a líbiaiakhoz intézett videóüzenetében úgy fogalmazott: “Vagy egy, a Nyugat kapzsi krokodiljait kiszolgáló szekuláris rezsimet választotok, (…) vagy kiálltok magatokért és megvéditek Allah vallását”.

Az al-Kaidát számos erős szál köti Líbiához, a szervezet több korábbi magas rangú vezetője is az arab ország szülötte volt. Kelet-Líbia területén korábban is erősen jelen voltak, egyes Irakban 2006-ban előkerült al-Kaida iratok szerint az iraki ellenállás számos tagja az észak-afrikai országból érkezett. Egy 2008-as, a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai távirat is arról számolt be, hogy a kelet-líbiai területeken nő a szélsőséges iszlám nézetek támogatottsága.
(http://edition.cnn.com/2011/12/29/world/meast/libya-jihadists/index.html)

Enhanced by Zemanta

Comments Closed