A 2011-es év magyar sportsikerei

Olimpiai számokban négy arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet szereztek a magyar sportolók az idei világbajnokságokon.

Európa-bajnokságokon az “olimpiai termés” hat arany-, kilenc ezüst- és 11 bronzérem, a nyári játékokra szűkítve pedig 6, 7, 9 az érmek száma, mivel két-két második és harmadik helyet a rövidpályás gyorskorcsolyázók szereztek a januári kontinensviadalukon.

A jövő évi londoni játékokat megelőző évben különösen a férfiak szerepeltek kiemelkedően, Berki Krisztián (torna), Gyurta Dániel (úszás) és Vajda Attila (kenu) lett világbajnok olimpiai számban. A negyedik elsőség a női kajaknégyes érdeme.

Berki tökéletes évet tudhat maga mögött, mivel a világbajnokságon a lólengés aranya mellé az olimpiai kvótát is megszerezte, ráadásul tavasszal Európa-bajnok is lett szerén, és elnyerte az Év sportolója címet.

A három kiemelkedő férfi sportolóhoz csatlakozik a sportlövő Sidi Péter, aki világbajnokság híján csak Európa-bajnokságon bizonyíthatott, ugyanakkor a márciusi légfegyveres Eb-n (légpuska) és az augusztusi golyós kontinensviadalon (kisöbű sportpuska 3×40 lövés) is olimpiai számban szerzett aranyat. Pars Krisztián szintén elégedett lehet idei évével, miután ezüstérmesként tért haza a tegui atlétikai világbajnokságról, hat centivel lemaradva a kalapácsvetés aranyáról.

A nőknél Kozák Danuta női kajak 500 egyesben Eb-első és vb-második helyet érően lapátolt, míg az öttusázó Kovács Sarolta és a birkózó Sastin Marianna is vb-második lett, két cselgáncsozó, Csernoviczki Éva és Mészáros Anett pedig világbajnoki harmadik.

Vb-dobogó harmadik fokára állhatott fel olimpiai számban az úszó Kiss Gergő (1500 m) és Cseh László (200 m vegyes), illetve az öttusázó Marosi Ádám is.

 

Január:
——-
14-16. Heidum Bernadett 500 méteren bronz, 1000 méteren és összetettben ezüstérmet nyert a rövidpályás gyorskorcsolyázók hollandiai Európa-bajnokságán, amelyen Huszár Erika 1500 méteren bronzérmes lett, a magyar női váltó pedig ezüstérmet szerzett.

 

Március:
——–
6. Sidi Péter 698,7 körös eredménnyel aranyérmet szerzett a férfi puskások között a Bresciában rendezett légfegyveres Európa-bajnokságon. A Sidi, Biatovszki Máté, Somogyi Péter összeállítású csapat harmadik lett 1779 körös eredménnyel.

 

Április:
——–
III.22.-IV.3. Polgár Judit bronzérmet szerzett a franciaországi Aix-les-Bainsban rendezett sakk Európa-bajnokságon.

III.29.-IV.3. Két ezüst- és három bronzérmet nyert a magyar válogatott a dortmundi birkózó Európa-bajnokságon. A kötöttfogásúak 66 kg-os kategóriájában szereplő Lőrincz Tamás és a 74 kg-os Bácsi Péter végzett a második helyen a német városban, míg a szabadfogású Hatos Gábor (74 kg) és Ligeti Dániel (120 kg), valamint a kötöttfogású Deák Bárdos Mihály (120 kg) ért el harmadik helyezést.

6-10. Berki Krisztián aranyérmes lett lólengésben a berlini tornász Európa-bajnokságon.

15. Krutzler Eszter szakításban (104 kg), lökésben (127 kg) és összetettben (231 kg) egyformán bronzérmesként végzett a 69 kilogrammos kategóriában az oroszországi Kazanyban rendezett súlyemelő Európa-bajnokságon.

17-23. A magyar jégkorong-válogatott a második helyen zárt a budapesti divízió I-es világbajnokságon úgy, hogy a feljutásról döntő csatában hosszabbításban kapott ki az olasz csapattól.

21-24. Ungvári Miklós (66 kg) arany-, míg Csernoviczki Éva (48) és Bor Barna (+100) ezüstérmet szerzett Isztambulban, az olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon.

 

Május:
——
IV.29.-V.1. A Wossala György, Vezér Károly, Németh Péter hármas ezüstérmes lett a vitorlázók németországi Soling-világbajnokságán.

21. Hoang Thanh Trang megnyerte a grúziai Kutaisiban rendezett női rapid sakk Európa-bajnokságot. A magyar olimpiai csapat éltáblása 9 ponttal végzett a 74 fős mezőny élén, egy ponttal megelőzve a második és harmadik helyezettet.

28. A magyar nők arany-, a férfiak ezüstérmet nyertek a Szarajevóban rendezett teke-világbajnokságon.

 

Június:
——–
17-19. A magyar küldöttség hat arany-, három ezüst- és két bronzérmet szerzett a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon. 1000 m-en  Kovács Katalin (K-1), a Szabó Gabriella, Csipes Tamara (K-2) és a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Tóth Márton, Mike Róbert összeállítású kenus kvartett győzött, míg a Dombi Rudolf, Kökény Roland kettős (K-2) a dobogó harmadik fokára állhatott fel. 500 m-en Kozák Danuta (K-1) és a Csipes, Kovács duó (K-2) első lett, a Szabó, Kozák, Kárász Anna, Benedek Dalma összeállítású kajaknégyes és a Takács Kincső, Obermayer Dorina kenus duó pedig második helyen ért célba. A legrövidebb távon, 200 m-en mindhárom színű éremből egyet-egyet szereztek a magyarok: a Kovács, Kozák duó győzött, a kajakos Molnár Péter második, a Bozsik Attila, Horváth Gábor kenu kettes pedig harmadik lett.

17-24. Szellő Imre a 81 kg-os kategóriában bronzérmet szerzett az ökölvívók ankarai Európa-bajnokságán.

 

Július:
——-
4-9. Nyolcadik aranyérmét nyerte a Majthényi Szabolcs, Domokos András kettős az olaszországi Garda-tavon rendezett vitorlázó Repülőhollandi-világbajnokságon.

14-19. A magyarok három dobogós eredménnyel a nyolcadik helyen végeztek a sheffieldi vívó Európa-bajnokság éremtáblázatán. Második lett a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású párbajtőrcsapat, míg harmadikként zárt a tőröző Knapek Edina és a kardozó Szilágyi Áron.

16-31. Gyurta Dániel címét megvédve világbajnok lett 200 m mellen, míg Kis Gergő 800 és 1500 m gyorson, Cseh László pedig 200 m vegyesúszásban szerzett bronzérmet a sanghaji vizes vb-n. A kínai csúcsviadalon Gercsák Csaba a nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyében harmadikként végzett.

28-VIII.1. Három első és egy második helyezéssel a magyarok szerepeltek a legeredményesebben az angliai öttusa Európa-bajnokságon, Gillinghamben. Egyéniben Tóth Adrienn második lett, Kovács Saroltával és Gyenesei Leilával együtt pedig győzött a hagyományos versenyben és a váltóban. Ugyancsak elsőként végzett a Marosi Ádám, Kasza Róbert, Demeter Bence férfi váltótrió.

 

Augusztus:
————
7-13. Sidi Péter megvédte címét az olimpia műsorán is szereplő kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses számában, majd ezüstérmes lett a nagyöbű standard puskások versenyében és a nagyöbű sportpuska 3×40 lövéses összetett számában a belgrádi sportlövő Európa-bajnokságon.

17-21. A magyar válogatott hat arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel, valamint 14 kvótával zárta a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságot. Az ötkarikás számok közül kettőben sikerült győzni, egyben pedig második helyen végezni: Vajda Attila C-1 1000 méteren, míg a címvédő női kajaknégyes (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma) 500-on diadalmaskodott, Kozák pedig ezüstérmes lett K-1 500 méteren. A további hazai győzelmeket Csipes Tamara (K-1 1000 és 5000 m), a Kovács, Kozák duó (K-2 200 m), valamint a Tóth Dávid, Kulifai Tamás 500-as kajakpáros szolgáltatta. Harmadik lett a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakpáros és a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs alkotta kenunégyes 1000 méteren, valamint a Takács Kincső, Baravics Gyöngyvér kenukettes 500-on.

23-27. Csernoviczki Éva (48 kg) és Mészáros Anett (70) bronzérmet szerzett a párizsi olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

26-IX.4. Pars Krisztián ezüstérmet nyert kalapácsvetésben a tegui atlétikai világbajnokságon.

 

Szeptember:
———–
2-4. Egyéniben Dobrovitz József, csapatban pedig a fiával, ifjabb Dobrovitz Józseffel és a hatszoros világbajnok Lázár Zoltánnal kiegészülő válogatott is ezüstéremmel zárt a hollandiai Bredában rendezett négyesfogathajtó Európa-bajnokságon.

4. Csomor Erika címvédőként harmadik lett a svájci Zofingenben rendezett hosszú távú duatlon-világbajnokságon.

8-14. A magyar válogatott két arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szerzett a moszkvai, olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon, ezzel az élen végzett az éremtáblázaton. Győzött a férfi (Marosi Ádám, Kasza Róbert, Tibolya Péter) és a női (Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, Tóth Adrienn) váltó, s második helyen végeztek a férfiak (Kasza, Marosi, Demeter Bence) és a nők (Kovács, Gyenesei, Tóth) is a hagyományos csapatversenyben. Egyéniben Kovács Sarolta a dobogó második, Marosi Ádám a harmadik fokára állhatott fel.

12-18. A magyar csapat Sastin Marianna révén egy ezüstéremmel zárta az isztambuli olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságot. A 63 kg-os súlycsoportban szereplő 28 éves versenyzőnek a négy megnyert mérkőzését követően a fináléban nem sikerült legyőznie a világ immár hétszeres, Ázsia négyszeres bajnokát, a 2002 óta veretlen, kétszeres olimpiai aranyérmes japán Icso Kaorit.

 

Október:
——–
8-16. A magyar küldöttség két bronzéremmel tért haza a lengyelországi Gdanskban rendezett asztalitenisz Európa-bajnokságról. A Lovas Petra, Póta Georgina, Tóth Krisztina, Madarász Dóra, Pergel Szandra alkotta női csapat, valamint a Tóth, Póta duó lett harmadik.

9-16. A magyar válogatott egyetlen érmet szerzett a cataniai vívó-világbajnokságon: férfi párbajtőrben második lett az Imre Géza, Boczkó Gábor, Somfai Péter, Szényi Péter négyes.

15. Berki Krisztián megvédte világbajnoki címét lólengésben a tokiói olimpiai kvalifikációs torna-vb-n.

21. Nagy Tímea bronzérmet szerzett a női ökölvívók rotterdami Európa-bajnokságán.

 

November:
———
3-11. A Lékó Péter, Almási Zoltán, Berkes Ferenc, Balogh Csaba, Gyimesi Zoltán összeállítású magyar férfi sakkcsapat a harmadik helyen végzett a görögországi Európa-bajnokságon.

 

December:
———
8-11. A magyar úszók 12 érmet nyertek a lengyelországi Szczecinben rendezett rövidpályás Eb-n: Cseh László három aranyérmet (200 és 400 m vegyes, 200 m pillangó) és egy bronzot (200 m gyors), Gyurta Dániel egy aranyat (200 m mell), Jakabos Zsuzsanna (100 és 400 m vegyes) és Verrasztó Evelyn (200 m vegyes és 200 m gyors) egy-egy ezüstöt és bronzot, Verrasztó Dávid egy ezüstöt (400 m vegyes), Bernek Péter (200 m hát) és Takács Krisztián (100 m gyors) pedig egy-egy bronzot szerzett.

Comments Closed