Az MTVA határozottan visszautasítja az emberi jogok megsértésével való vádaskodást

Határozottan visszautasította a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vasárnap, hogy az LMP az emberi jogok megsértésével vádolja az intézményt, a céggel szembeni vádaskodás miatt pedig bírósághoz fordulnak.

Az MTVA az MTI-hez eljuttatott közleményében az emberi jogok megsértésére való hivatkozást puszta hangulatkeltésnek nevezi, és közli, hogy az intézmény bármely lépésének a guantánamói foglyokkal történő bánásmóddal való összehasonlítása elképesztő vádaskodás.

Az MTVA arra reagált, hogy a Lehet Más a Politika (LMP) a rendőrség azonnal fellépését követelte vasárnap amiatt, hogy a közszolgálati csatornák budapesti, Kunigunda utcai székházának bejárata előtt folyamatosan hangos zene szól, ami a párt szerint az éhségsztrájkolók zavarására szolgál.

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, Szabó Tímea, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke az MTI-hez ismertette: a székházból több napja hangszórón az épület elé kihangosítva éjjel-nappal két zeneszámot játszanak, feltehetően abból a célból, hogy elzavarják Nagy Navarro Balázst, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) elnökét és társait, akik december 10-e óta éhségsztrájkot folytatnak. Néhány napja éjszaka még erős reflektorokkal is megvilágítják a demonstrálókat – tette hozzá.

Szabó Tímea rámutat: az éhségsztrájkolók zavarására szolgáló hangos zene és az éjszakai reflektorok alkalmazása kínzásnak minősül, így európai emberi jogi egyezményekbe ütközik. Közleményében úgy fogalmaz, utoljára a guantánamói táborban alkalmaztak hasonló kínzási módszereket, amelyeket a világ számos kormánya, emberi jogi szervezete, és a Vöröskereszt is súlyosan elmarasztalt. Közleménye szerint az alvásmegvonás és a pihenés megakadályozása kimeríti a kínzás fogalmát, így szembemegy az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikkével, a kínzás tilalmával – hívja fel a figyelmet közleményében.

Az LMP meggyőződése, hogy a TFSZ tagjai jogszerűen gyakorolják gyülekezései jogukat, és fejezik ki tiltakozásukat, így a párt felszólítja a rendőrséget a televízió önkényes kínzási módszereinek azonnali megszüntetésére. Ellenkező esetben az LMP jogi lépéseket tesz az ügyben – közölte az országgyűlési képviselő.

Az MTVA erre reagálva felhívja közleményében a figyelmet arra, hogy a közmédia gyártóbázisa előtt demonstrálók jogellenesen akcióznak: magánterületet használnak bejelentés és engedély nélkül, sztrájkot folytatnak a sztrájktörvény szabályainak semmibevételével, pártpolitikai demonstrációkon vesznek részt.

Mindezek ellenére az MTVA nem lép fel a jogellenesen demonstrálókkal szemben, mert – mint fogalmaznak – pontosan tudják: a demonstrálók célja semmi más, mint hogy “mártírrá” váljanak. Sőt, az MTVA orvosi ügyeletet, fűtött pihenőszobát, megerősített biztonsági őrzést, tisztálkodási lehetőséget, mobil WC-t biztosít a jogellenesen demonstrálóknak – hívják fel a figyelmet.

Az MTVA-t az emberi jogok megsértésével vádolókkal szemben ugyanakkor bírósághoz fordul – áll az intézmény közleményében.

Comments Closed