Az antiochiai zöldségárust átkozta el ismeretlen “jóakarója”

Egy ezerhétszáz éve élt antiochiai zöldségárust átkozott el ismeretlen “jóakarója” az átoktábla tanúsága szerint, amelynek feliratát most sikerült megfejtenie egy amerikai kutatónak.

A kutatásokat ismertető tanulmány a Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik című folyóiratban látott napvilágot.

A görög feliratos vékony ólomlemezt a Római Birodalom egyik legjelentősebb városában, a mai Törökország és Szíria határvidékén lévő Antiochiában dobta egy kútba valaki. A lelet az 1930-as években került napvilágra, s azóta a Princetoni Egyetem múzeumában őrzik – olvasható a  LiveScience (http://www.livescience.com) tudományos hírportálon.

A feliratot Alexander Hollmann, a Washingtoni Egyetem kutatója fordította le, aki szerint ez az első eset, amikor egy zöldségárust sújtanak átokkal. Az átoktáblák “kedvezményezettei” többnyire királyok és helytartók voltak, de átkozták a gladiátorokat, fogathajtókat és jó néhány más foglalkozás űzőjét, ám egyszerű zöldségárust soha.

Az illető neve Babilasz, az átoktáblán fel van tüntetve a zöldségárus anyja is, akit Dionüsziának hívtak. A névtelenségbe burkolózó “jóakaró” arra szólítja fel Jáhvét, hogy villámokkal sújtsa agyon Babilaszt.

Mivel az átkozó neve ismeretlen, a tudósok csak találgathatják, hogy a zöldségárus mivel vonta magára valaki haragját.

“Átoktáblát ‘alkalmaztak’ szerelemféltés esetén, de a szöveg nyelvezete nem erre utal” – magyarázta Alexander Hollmann, aki szerint valószínűbb, hogy üzleti konkurenciáról van szó.

Enhanced by Zemanta

Comments Closed