KSH: az első 10 hónapban 1.631 milliárd forint volt a külkereskedelmi aktívum

Az idén január-októberben a kivitel értéke 18.213 milliárd forint (67 milliárd euró), a behozatalé 16.581 milliárd forint (61 milliárd euró) volt, a kivitel volumene 11, a behozatalé 8 százalékkal haladta meg az előző évi szintet; a külkereskedelmi mérleg aktívuma 1.631 milliárd forint (5.941 millió euró) volt, 442 milliárd forinttal (1.608 millió euróval) több, mint 2010 azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a részletes adatok alapján.

A most közölt első 10 havi részletes adatok lényegében megegyeznek az előzetes adatokkal (az aktívum 16 milliárd forinttal több, az euróban mért egyenleg 7 milliárd euróval kisebb az előzetesnél).

Októberben az export volumene 6,6 százalékkal nőtt, az importé nem változott az előző év azonos időszakához képest. A kivitel növekményének meghatározó része változatlanul a járműgyártáshoz kapcsolódó termékeknél realizálódott, októberben jelentős volt az árfolyam hatása is.

Az első tíz havi forgalom forintban mért árszínvonala importban 3,5, exportban közel 2 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához viszonyítva, a cserearány 1,5 százalékkal romlott – közölte a KSH. A forint a dollárhoz viszonyítva 6,3, míg az euróhoz képest 0,5 százalékkal értékelődött fel. Októberben a forint az euróhoz mérve 8, a dollárhoz képest 9,6 százalékkal értékelődött le  2010 azonos hónapjához viszonyítva.

A bázishoz képest 2011 első tíz hónapjában a meghatározó súlyú gépek és szállítóeszközözök export- és importvolumene 10, illetve 4,9 százalékkal nőtt. Ezen belül az októberi kivitel volumene 5,4 százalékkal haladta meg a múlt évit, ugyanakkor az importé 3,8 százalékkal  kevesebb volt, mint az előző év azonos hónapjában. Az árufőcsoport behozatalának tárgyhavi csökkenésében meghatározó tényező volt a híradás-technikai hangrögzítő és lejátszó készülék forgalmának több mint 25 százalékos visszaesése.  A teljes időszakra vonatkozóan a KSH kétszámjegyű bővülést regisztrált az általános rendeltetésű ipari gép és a közúti jármű export- és importvolumenében, bár az októberi kivitel dinamikája mindkét árucsoportban egyszámjegyűre lassult.

Erőteljesebben növekedett a feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene: 2011. január-októberben 16, illetve 12 százalékkal, ezen belül októberben 12, illetve 5,4 százalékkal volt több az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Október végéig az energiahordozók importvolumene 5 százalékkal haladta meg a bázis időszak behozatalát. A kőolaj és kőolajtermékek árának 30 százalékos emelkedése mellett a behozatal volumene 7 százalékkal nőtt, ezzel szemben a természetes és mesterséges gázé több mint tizedével alatta maradt a tavalyi szintnek.

Az idén az év első tíz hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene nem változott, míg a behozatalé 6,9 százalékkal nőtt a bázishoz képest. Az árufőcsoporton belül a hús- és húskészítmény mindkét irányú forgalmában jelentős volumennövekedést regisztrált a KSH, viszont az októberi dinamika mérséklődött. Az exportban legnagyobb súlyú gabona és gabonakészítmény volumene az árak közel másfélszeres emelkedése mellett 14 százalékkal maradt el a bázisidőszaki szinttől 2011. január-októberben. A kis részarányt képviselő italbehozatal – a novemberi jövedéki adó emelést megelőző előrehozott vásárlások miatt – októberben közel másfélszeresére nőtt.

Az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem volumene 2011 első tíz hónapjában a kivitelnél 9 százalékkal, a behozatalnál 11 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet.  A külkereskedelmi mérleg egyenlege az új tagállamok esetében 219 milliárd forinttal javult, míg a régi tagállamok vonatkozásában 210 milliárd forinttal romlott.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export volumene dinamikusan, 18 százalékkal bővült, ezzel szemben az import stagnált a bázisszinthez képest. A külkereskedelmi forgalom hiánya 716 milliárd forint volt, 433 milliárd forinttal kevesebb, mint 2010 első tíz hónapjában. Az ázsiai országok vonatkozásában a passzívum jelentősen, 683 milliárd forinttal mérséklődött, míg az EU-n kívüli európai országokkal szemben az egyenleg 228 milliárd forinttal romlott, elsősorban a kőolaj és kőolajtermékek importértékének emelkedése miatt.

Comments Closed