Ritka ékírásos táblát tártak fel Máltán

Mezopotámiából származó ritka ékírásos táblát tártak fel Máltán.

Olasz régészek Alberto Cazzella professzor irányításával a Tas-Silg dombon végeznek feltárásokat, ahol a Kr.e. 3. évezredtől a bizánci korig folyamatosan templom működött.

Kezdetben megalitikus szentély volt, amelynek maradványai mind a mai napig megtalálhatók, majd Asztarte (Istár), a szerelem, a viszály, a  termékenység és az anyaság istennőjének temploma volt. A római időkben Júnó istenanyát, Jupiter feleségét imádták itt, a bizánci korban pedig keresztelőkápolna működött az egykori szentélyben – olvasható a The Archaeology News Network régészeti hírportálon (http://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/).

Az idei feltárások során került napvilágra a Hold sarlóját formázó acháttábla. A Kr.e. 2. évezredre datálható ékírásos felirat arról vall, hogy a táblácska Nippur városából származik, és Szinnek, a mezopotámiai holdistennek ajánlották fel.

Nem lehet tudni, hogy hogyan került a táblácska Máltára, nagy valószínűséggel a babiloni katonák vitték magukkal, amikor kifosztották Nippur szentélyeit. A későbbiekben ciprusi vagy mükénéi kereskedő tulajdonába kerülhetett, aki a Közel-Keletről Máltára vihette.

Comments Closed