LMP-demonstráció – LMP-s képviselők láncolták magukat a Parlamenthez vezető autóbejáratok oszlopához

LMP-s képviselők és aktivisták láncolták magukat a Parlamenthez vezető autóbejáratok egy-egy oszlopához péntek reggel, az Országház ülésére érkezők nem tudtak autóval behajtani a területre. A rendőrök próbálnak fellépni a demonstrálók ellen, hidegvágóval vágtak el néhány láncot.

Az “Elég volt!” feliratú táblát tartó politikusok a Házban pénteken szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen tüntetnek.

A déli kapu felőli oldalon Jávor Benedek, Kaufer Virág, Scheiring Gábor, Kukorelly Endre és két aktivista, az északinál Karácsony Gergely, Szabó Tímea, Szabó Rebeka, Vágó Gábor, Ertsey Katalin, Szilágyi Gábor és négy aktivista sorakozott fel láncban.

A rendfenntartók Kaufer Virágot és Kukorelly Endrét igazoltatták. Kaufer Virág hangsúlyozta, lemond a mentelmi jogáról. Mint mondta, nem tudnak mást tenni a demokrácia megvédése érdekében. Jávor Benedek azt hangsúlyozta, nem pártként és nem szervezetten, hanem egyéni elhatározásból érkeztek a Házhoz. Csatlakozott a demonstrálókhoz Szilágyi László és Dorosz Dávid LMP-s képviselő is, ők a sorompóhoz láncolták magukat.

A rendőrök egy hidegvágóval vágták el a láncot, majd kisebb dulakodás alakult ki, mikor félretolták az aktivistákat a kaputól. Amikor megindult volna a forgalom, egy fiatalember ugrott oda az autók elé, ezzel lehetőséget biztosított a többi demonstrálónak arra, hogy újra elállják az utat.

Közben a járdán felsorakozott tüntetők “Az egész világ téged néz!” kiáltásokat skandálva biztatták a magukat a bejárathoz odaláncolt demonstrálókat. A tiltakozók leültek a földre, s egy aktivistát, a XI. kerületi önkormányzati képviselőt, Gajárszki Áront, aki korábban szintén odaláncolta magát a bejárathoz, a rendőrök vitték el a helyszínről.

Az LMP képviselői és az aktivisták megbénították az autóforgalmat a Parlament déli bejáratánál. Többen a betonra ültek le a sorompó mellett, míg Kukorelly Endre a behajtani szándékozó autók előtt áll.

Közben visszaérkezett a helyszínre Gajárszki Áron önkormányzati képviselő. A politikus visszaérkezése után újságíróknak azt mondta, hogy igazoltatták, s felszólították arra, hogy hagyjon fel korábbi cselekedetével.

Comments Closed