LMP-demonstráció – Kósa Lajos: politikai paródia zajlik

Politikai paródiának tartja a Fidesz a Kossuth Lajos téren, a Parlament előtt péntek délelőtt történteket – közölte Kósa Lajos a Fidesz elnökségének ülése után.

A kormánypárt ügyvezető alelnöke az Országházban tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott az LMP demonstrációjával kapcsolatban, hogy a volt miniszterelnök, “Gyurcsány Ferenc galád módon elvitte az LMP elől a show-t”, az MSZP pedig “mellbedobással megpróbált a dobogó harmadik fokára feljutni”, hogy “akkor már az MSZP-t is tartóztassák le”.

“Nem tudjuk, ki nyert: lehet, hogy a közönség majd aszerint is súlyoz, hogy kit milyen gyorsan tartóztattak le” – mondta, hozzáfűzve: Magyarországon bárki el tudja érni, hogy letartóztassák őt, elég, ha leül a körút közepére, és nem hajlandó onnan felállni.

Kósa Lajos szerint politikai paródia zajlott – ami várhatóan nem ér véget péntek délután – tartalmi üzenet nélkül. “Politikai ösztönei azt súgják” – folytatta -, hogy “lesz ebből még minden, ami lehet, emberi jogok, Strasbourg stb.” Megjegyezte, amikor “valóban rendőri brutalitás volt” Budapest utcáin, akkor persze “nem volt a demokrácia veszélyben, hanem akkor minden rendben volt az országban”.

A politikus kérdésre közölte: az eseményeknek semmi köze a parlament munkájához. Hozzátette ugyanakkor, hogy mielőtt az MSZP kivonult, “még gyorsan kért 12 név szerinti szavazást”.

Az ellenzék által kifogásolt új választójogi törvénnyel kapcsolatban azt mondta, nincs benne egy olyan pont sem, amely ne esne egybe legalább egy ellenzéki párt véleményével. A stabilitási törvényről azt mondta, az hallatlanul fontos a költségvetés stabilitása szempontjából.

Péntek reggel LMP-s képviselők és aktivisták láncolták magukat a Parlamenthez vezető autóbejáratok egy-egy oszlopához, így az Országgyűlés ülésére érkezők nem tudtak autóval behajtani a területre. Az “Elég volt!” feliratú táblát tartó politikusok a Házban pénteken szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen tüntettek.

A rendőrség dél körülre a Parlament északi és déli kapujánál is feloszlatta a demonstrációt. A rendőrök több LMP-s és velük szolidáris MSZP-s képviselőt, valamint a Demokratikus Koalíció több tagját, köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt is előállították a helyszínről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a rendőrség összesen 26 embert állított elő az Országgyűlés épülete előtt tartott demonstrációról, az ő elszámoltatásuk és a jogállásuk tisztázása folyamatban van.

Comments Closed