LMP-demonstráció – Gyurcsány Ferencet is előállították

A rendőrség pénteken dél körül a Parlament déli kapujánál is feloszlatta az LMP-s képviselők és aktivisták demonstrációját. A rendőrök több LMP-s képviselőt, valamint Gyurcsány Ferencet, Vadai Ágnest és Molnár Csabát, a Demokratikus Koalíció tagjait is előállították, elvitték a helyszínről.

A rendőrök hidegvágókkal leszedték a láncokat, amelyekkel az LMP-s politikusok és aktivisták odarögzítették magukat az oszlophoz a Parlament déli autóbejáratánál, és rendőrautókhoz kísérték őket. Eközben kisebb tumultus alakult ki, ezt követően a Demokratikus Koalíció három képviselőjét is a rendőrautókhoz vitték, majd minden résztvevőt elszállítottak.

A helyszínen elterjedt hírek szerint személyi szabadság megsértésével gyanúsítják őket, és mindannyiukat a Gyorskocsi utcába vitték.

A rendőrség dél után néhány perccel az utolsó, a parlament déli sorompójánál demonstráló tüntetőt is elvitte. Egy fiatalember megpróbált ellenállni, őt lefogták, és megbilincselték. Jelenleg már csak az oroszlános kapuval szemben, az ország karácsonyfája mellett demonstrálnak néhányan.

A Parlament északi bejáratánál tiltakozók közül tíz embert, köztük öt LMP-s képviselőt vittek el a rendőrök: Karácsony Gergelyt, Szabó Rebekát, Vágó Gábort, Ertsey Katalint és Szilágyi Gábort.

Péntek reggel LMP-s képviselők és aktivisták láncolták magukat a Parlamenthez vezető autóbejáratok egy-egy oszlopához; az Országház ülésére érkezők már nem tudtak autóval behajtani a területre.

Az “Elég volt!” feliratú táblát tartó politikusok így tüntettek a Házban pénteken szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény elfogadása ellen.

A déli kapu felőli oldalon Jávor Benedek, Kaufer Virág, Scheiring Gábor, Kukorelly Endre és két aktivista sorakozott fel láncban. A rendőrök Kaufer Virágot és Kukorelly Endrét igazoltatták. Kaufer Virág hangsúlyozta, nem tudnak mást tenni a demokrácia megvédése érdekében. Jávor Benedek azt hangsúlyozta, nem pártként és nem szervezetten, hanem egyéni elhatározásból érkeztek a Házhoz.

Comments Closed