A Klubrádió mellett tüntettek civilek a Pollack Mihály téren Budapesten

A Klubrádió mellett tüntettek civilek Budapesten a Pollack Mihály téren. A demonstráción felszólalt a Lomnici-ügy miatt éhségsztrájkot folytató Nagy Navarro Balázs mellett Tamás Gáspár Miklós, Vásárhelyi Mária és Bacher Iván is. A felszólalók arról is beszéltek, hogy a kormány intézkedései veszélybe sodorták a demokráciát.

A demonstráción bejelentették, hogy petíciót nyújtanak be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH), amelyben Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójának leváltását kérik.

Nagy Navarro Balázs, a Tisztességes Tájékoztatásért Mozgalom alapítója, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnöke a demonstráción azt mondta, senki nem hiszi el azokat az indokokat, amelyek alapján elvették a Klub Rádiótól a frekvenciát. Kitért arra is, hogy az Index.hu hírportál tudósítóit kitiltották a Parlamentből. “Minden demokrata politikai meggyőződésétől függetlenül nemet kell, hogy mondjon akkor, amikor bármelyik hatalom bármire hivatkozva megpróbálja elhallgattatni a neki nem tetsző médiát, megpróbálja megfélemlíteni, terrorizálni az újságírókat” – mondta. “Nincs jogállamiság valódi demokrácia nélkül. Nincs demokrácia valódi sajtószabadság nélkül” – hangoztatta.

Vásárhelyi Mária, a Nyilvánosság Klub ügyvivője felszólalásában azt mondta, nem gondolta volna, hogy 1988-as alapításukkor megfogalmazott gondolatok ma “aktuálisabbak lesznek, mint valaha”. Ismét a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság miatt kell szót emelni, mert a Fidesz-KDNP-kormány az elmúlt másfél évben lebontotta a demokratikus intézményrendszert, felszámolják a plurális médiavilágot, megfosztják az embereket a szabad tájékozódás lehetőségétől, a közpénzből fenntartott médiumok pedig politikai propaganda eszközévé váltak. “Magyarországon megszűnt a közszolgálati média” – fogalmazott.

Tamás Gáspár Miklós filozófus arról beszélt, hogy 18 éve szintén a Pollack Mihály téren álltak és tiltakoztak a közmédia tönkretétele ellen. Kitért arra is, hogy a Magyar Köztársaságot már nem lehet megtalálni sem az Alkotmánybíróságon, a Legfőbb Ügyészségen, az Állami Számvevőszékben és a Parlamentben sem. A Magyar Köztársaság az utcán van; intézményesen ugyan meg lehetett semmisíteni, de a magyar nép, a szabad emberek egyenlő gyülekezete még él – mondta.

Bacher Iván író, újságíró a demonstráción felszólalva azt mondta, Magyarország “a világ szégyene” lett, külföldről mentik meg az országot, és külföldről védik a sajtó szabadságát, a demokráciát. A választások óta kiderült, tévedtek azok, akik nem mentek el szavazni, azok, akik a Fideszre, s még azok is, akik az MSZP-re szavaztak.

A demonstráción felszólalt még a szintén éhségsztrájkot folytató Szávuly Aranka, a Tisztességes Tájékoztatásért Mozgalom másik alapítója, Grecsó Krisztián költő, és Kónya Péter, a  Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) volt elnöke. A tüntetésen több ezer ember vett részt, a demonstrálók a Pollack Mihály tér mintegy háromnegyedét foglalták el.

Enhanced by Zemanta

Comments Closed