Átadta a felújított Margit hidat Tarlós István

Átadta a felújított Margit hidat Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester Budapesten kedden.

Átadó beszédében felidézte a híd történetének főbb eseményeit; mint mondta, a dunai átkelő megépítése rendkívül fontos volt, kulcsszerepet töltött be a város fejlődésében. 1935 és 1937 között déli irányban kiszélesítették.

1944. november 4-én Pest felőli három pillérje felrobbant a délutáni csúcsforgalom idején, sok áldozatot követelve. A robbanást az okozta, hogy a villamos kerekén lévő áramszedő a sín alatt futó alsóvezetékre kötött gyújtózsinórokhoz hozzáért, és ez a híd alatt a németek által elhelyezett tölteteket beindította. A budai részeket 1945. január 18-án robbantották fel.

Az 1948-as újjáépítést követően 1978-ban felújították, de azóta semmilyen rekonstrukció nem történt, az ezredfordulóra ezért a híd helyenként életveszélyessé vált – emlékeztetett a főpolgármester. A felújításról szólva közölte, a Margit híd szerkezetében és küllemében is megújult, kiszélesedett a pálya, megszűnt a szigeti aluljáró és díszkivilágítást is kapott az átkelő.

A Margit híd felújítása 2009. augusztus 21-én kezdődött meg. A mintegy másfél évig tartó rekonstrukció során felújították az úttestet, a villamosvágányokat, kicserélték a pálya- és a hídszerkezet elemeit, kiszélesítették a hidat. Megújult a szárnyhíd is, amely az egyik legrosszabb állapotban lévő része volt a dunai átkelőnek.

Rendezték a kerékpáros-közlekedést is, a kerékpárosok számára felfestették a piktogramokat, az északi járdán közös gyalogút és kerékpárút létesült. Emellett a híd budai parti pillérében kerékpáros-alagutat helyeztek forgalomba. A projektből hátra van még a Jászai téri zebrák kialakítása, ezzel 2012-ben végeznek.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság tavaly november 15-én adta hozzájárulását a híd ideiglenes forgalomba helyezéséhez. A felújítás határidejét többször módosították, egyebek mellett azért, mert a hatósági engedélyezési eljárás öt hónapos csúszása miatt összetorlódtak, párhuzamossá váltak az egyébként egymásra épülő projektlépések.

A Margit híd felújításához 6 milliárd forint uniós támogatást kapott a főváros, ebből 4,7 milliárdot már lehívtak.

Enhanced by Zemanta

Comments Closed