Pénteken temetik Prágában Václav Havelt

Prágában pénteken délben lesz Václav Havel exelnök temetése, a hivatalos búcsúra a legnagyobb valószínűséggel a prágai Várban álló Szent Vitus-székesegyházban kerül sor.

Ebben állapodott meg Václav Klaus cseh államfő és Dagmar Havlová, az elhunyt politikus és drámaíró özvegye – közölte Radim Ochvat elnöki szóvivő hétfőn délután.

A cseh kormány háromnapos – szerdától péntekig – állami gyászt hirdetett ki az elhunyt államfő emlékére – jelentette be Petr Necas miniszterelnök a kabinet hétfői rendkívüli ülése után. Az állami gyász idején a középületeken félárbocra eresztik a nemzeti lobogókat, s mellé kitűzik a fekete lobogókat is. A cseh kormányfő felszólította a sajtót és a lakosságot, hogy az állami gyász idején tanúsítsanak méltó magatartást.

Necas kérdésre válaszolva elmondta, hogy a temetésen Václav Klaus köztársasági elnök mond búcsúbeszédet.

A kormány ugyanakkor elfogadott egy törvényhozási határozati javaslatot is, amelyben méltatnák Havelnak a Cseh Köztársaság érdekében kifejtett érdemeit. “Václav Havelnek érdemei vannak a szabadság és a demokrácia kivívásában” – hangzik a törvényjavaslat szövege a kormányfő szerint. Necas felszólította a parlamentet, hogy a határozati javaslatot gyorsított eljárásban fogadják el.

Az elmúlt években a törvényhozás hasonló módon méltatta Tomás Garrique Masaryk és Edvard Benes egykori csehszlovák államfők érdemeit is.

Václav Havel, az egykori csehszlovák, majd cseh elnök, drámaíró és emberi jogi harcos hetvenöt éves korában vasárnap délelőtt hunyt el. Temetésére Prágába várják a világ számos országának vezető politikusait. Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere már jelezte, férjével Bill Clinton volt amerikai elnökkel együtt ott lesz a gyászszertartáson.

Az elhunyt elnök koporsója hétfő déltől a Prága-óvárosi Európai Útkereszteződések nevet viselő kulturális központban, a korábbi Szent Anna templomban van felravatalozva. A délutáni órákban több mint két kilométeres embersor kígyózott a belvárosi utcákon a templom előtt, annyian kívánják leróni kegyeletüket a nagy nemzetközi tekintélynek örvendő személyiség előtt.

Szerdán és csütörtökön pedig az elhunyt államfő a Hradzsin Ulászló termében, a prágai Vár legpatinásabb termében lesz felravatalozva. A Hradzsinban hétfőn délelőtt elkezdődött a részvétnyilvánítási ívek aláírása is. Elsőként Václav Klaus államfő, majd a parlament két házának elnöke, valamint a prágai érsek írt alá. A várakozási idő itt is három-négy óra.

Szlovákiában, amely 1992-ig közös szövetségi államot (Csehszlovákia) alkotott Csehországgal, pénteken lesz állami gyásznap Havel emlékére. Erről a szlovák kormány döntött hétfői ülésén Pozsonyban.

Enhanced by Zemanta

Comments Closed