Meghalt Kim Dzsong Il – Szakértő: a környező országok érdeke a stabil hatalomátvétel


Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint Észak-Korea térségében egyetlen országnak sem áll érdekében, hogy belső válság kísérje Kim Dzsong Il halála után a hatalom átvételét.

Mint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója az MTI-nek hétfőn nyilatkozva elmondta, a környező országok már csak azért is szeretnék, ha minél simábban menne a hatalomátvétel, mert ha instabillá válna a helyzet Észak-Koreában, több százezernyi menekült indulhatna meg a dél-koreai és a kínai határok felé. A legtöbb állam egyelőre kivár, hiszen a következő hetekben dől el, hogyan történik majd a hatalom átvétele – tette hozzá.

Hangsúlyozta: jelenleg úgy tűnik, jól előkészített az átvétel, de hogy valóban az-e, csak az elkövetkezendő hetekben derül ki.

Véleménye szerint háromféle forgatókönyv képzelhető el: az egyik szerint Kim Dzsong Un viszonylag simán, sikerrel átveszi apja helyét az állam élén. A második eshetőség az lehet, hogy Kim Dzsong Un ugyan hatalomra kerül, de valójában a hadsereg és a pártvezetők irányítanak a háttérből, egyfajta “kollektív vezetést” megvalósítva – magyarázta. Hozzátette: a legkevésbé valószínű fejlemény, hogy olyan technokraták kerülnek az ország élére, akik a közeledést szorgalmaznák Dél-Koreához. Az, hogy melyik forgatókönyv valósul meg, erősen függ attól, melyik észak-koreai hatalmi centrum erősödik meg az utódlási harcokban: a párt, a hadsereg vagy a kormány.

A szakértő megjegyezte, az alig harmincéves, külföldön tanult, 28 évesen négycsillagos tábornokká kinevezett Kim Dzsong Un mozgásterét az is jelentős mértékben befolyásolja, miként sikerül megegyeznie a hadsereg 70-80 éves vezetőivel, akikkel jó kapcsolatok kialakítására kell törekednie.

Tálas Péter szerint a várható fejleményeket illetően meghatározó, hogy Kína milyen álláspontot foglal el a kérdésben, hiszen régóta Peking van a legnagyobb hatással az észak-koreai eseményekre, így döntő, hogy kit támogat.

A biztonságpolitikai szakértő kitért arra is, hogy Észak-Korea a vezetőváltás után is rászorul majd a külföldi segítségre, és ez helyzet a közeljövőben várhatóan nem változik.

Az észak-koreai állami televízió hétfőn jelentette be, hogy elhunyt Kim Dzsong Il, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság első embere. Röviddel később a KCNA hivatalos hírügynökség Kim Dzsong Unt, az elhunyt vezető legkisebb fiát “nagy utódnak” nevezte. Kim Dzsong Il 1994-ben, az apja, Kim Ir Szen halála után került hatalomra. Helyi idő szerint szombat reggel (közép-európai idő szerint péntek éjjel) érte a halál 69 éves korában – közölte az állami tv bemondója könnyek között, pontban délben.

Comments Closed