Václav Havel halála – Szerte Csehországban sok ezren emlékeztek Havelre

Spontán módon sok ezren emlékeztek vasárnap este a cseh nagyvárosokban Václav Havelre, a délelőtt elhunyt volt államfőre, drámaíróra és emberi jogi harcosra.

Prágában a halálhír bejelentését követően az emberek gyülekezni kezdtek a Vencel-téri Szent Vencel szobornál, s az esti órákban a tömeg már több ezresre duzzadt.

A lovas szobor talapzatán és a Csehszlovákia 1968-as szovjet megszállása elleni tiltakozásul életét áldozó Jan Palach közeli emlékhelye körül gyertyák ezrei égtek, s több száz virágcsokor volt elhelyezve. A tömeg elénekelte az 1989-es rendszerváltás “forradalmi dalait”, majd az akkori események színhelyeit érintve a prágai Várhoz vonult. A Kampa szigeten az este tábortűz égett az elhunyt politikus tiszteletére. A Hradzsin bejáratánál és az 1989-es emlékhelyeken szintén tömegek voltak, az emberek gyertyákat gyújtottak, virágokat hoztak.

Több száz gyászoló vitt virágot és mécseseket Havel villája elé is. A volt államfő a cseh-lengyel határon fekvő óriáshegységbeli (Krkonose) Hrádecek nevű üdülőben halt meg vasárnap reggel. A behavazott ház udvarának bejáratát az este ellepték a virágok és az égő gyertyák.

Hasonló spontán megemlékezések voltak Brünnben és Ostraván is. Számos színházban az esti előadás előtt rótták le tiszteletüket a drámaíróból lett politikus előtt. Néhány prágai színházban elmaradt a vasárnap esti előadás.

Este hatkor egész Csehországban megkondultak a templomok harangjai is. Országszerte fekete lobogókat tűztek ki számos középület, hivatal, színház és művelődési ház homlokzatára. Fekete zászlók lengenek több egyházi hivatalon is.

Enhanced by Zemanta

Comments Closed