Meghalt Kim Dzsong Il

Hatvankilenc éves korában meghalt Kim Dzsong Il, Észak-Korea államfője, az állami hírügynökség szerint egy vidéki útján, a vonaton érte a halál. Utódja legkisebb fia, Kim Dzsong Un lehet. A halálhírt az észak-koreai állami televízió bemondója könnyek között jelentette be hétfőn. A bejelentés után magasabb készültségbe helyezték a dél-koreai haderőket.

Az észak-koreai vezetőt helyi idő szerint szombat reggel – közép-európai idő szerint péntek éjjel – érte a halál – közölte az állami televízió bemondója könnyek között. A KCNA állami hírügynökség közlése szerint Kim Dzsong Il a vonaton halt meg, egy “szokásos” vidéki szemleútján, “testi és szellemi kimerültség” okozta szívelégtelenség következtében. A halál okát megerősítette a vasárnap elvégzett boncolás. Kim Dzsong Ilt december 28-án helyezik végső nyugalomra Phenjanban, addig nemzeti gyászt rendeltek el.

Korábbi hírek szerint az észak-koreai vezető 2008-ban szélütést kapott, és feltehetően cukorbetegsége és szívpanaszai is voltak, ennek ellenére viszonylag élénknek tűnt a közelmúltbeli kínai és oroszországi látogatásán készült fotókon és videofelvételeken.

Az elhunyt államfő helyét minden bizonnyal legkisebb fia, a 28 – más források szerint 27 – éves Kim Dzsong Un foglalja el. Kim Dzsong Il tavaly félreérthetetlenül utalt rá, hogy őt jelölte ki utódjául. A KCNA hírügynökség “nagy utódnak” nevezte Kim Dzsong Unt – írja a Reuters. “Kim Dzsong Un a dzsucse forradalmi ügyének nagy utódja, pártunk, népünk, hadseregünk kiváló vezetője” – olvasható a KCNA jelentésében. A dzsucse az önellátás észak-koreai politikai ideológiája.

Észak-Korea a történelem első “kommunista dinasztiája”. Kim Dzsong Il 1994-ben lett a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság vezetője, miután apja, Kim Ir Szen korábbi államfő meghalt. Kim Dzsong Il egyszerre volt a Nemzetvédelmi Bizottság elnöke, a Koreai Néphadsereg főparancsnoka és a Koreai Munkáspárt főtitkára.

Magasabb katonai készültség Dél-Koreában

Az észak-koreai bejelentés után magasabb készültségbe helyezték a dél-koreai haderőt, és Szöulban közölték, hogy rendkívüli ülést tart a nemzetbiztonsági tanács. A BBC szerint egyelőre nincs jele katonai tevékenységnek a határon. A dél-koreai elnök ugyanakkor megtiltotta minden kormánytisztviselőnek, hogy elutazzon Szöulból. Barack Obama amerikai elnök telefonon tárgyalt dél-koreai elnökkel – írja a BBC. A dél-koreai elnök szóvivője szerint a két vezető arról állapodott meg, hogy a két ország “együttműködik a helyzet kezelésében”.

Megfigyelők szerint annak ellenére, hogy az észak-koreai vezető rendelkezett az utódlásról, nem lehet kizárni, hogy a háttérben hatalmi harc kezdődik az atomfegyverprogramot folytató országban. A Koreai-félszigeten érezhetően kiéleződött a feszültség az után, hogy 2010 márciusában a Sárga-tengeren elsüllyedt egy dél-koreai hadihajó, majd ugyanazon év novemberében az észak-koreai tüzérség ágyúzott egy Dél-Koreához tartozó szigetet. A két Korea között jogilag ma is hadiállapot áll fenn, mert a koreai háború (1950-53) végén nem kötöttek békét egymással, csak fegyverszünetet.

A japán kormány részvétét nyilvánította hétfőn Észak-Koreának Kim Dzsong Il halála miatt. A kormány szóvivője azt mondta, remélik, hogy az észak-koreai vezető halála nem lesz negatív hatással a Koreai-félsziget békéjére és stabilitására. A két országnak soha nem volt diplomáciai kapcsolata egymással. Az észak-koreai bejelentés után csökkentek az ázsiai részvényindexek.

Az Egyesült Államok két döntését is elhalaszthatja

Az Egyesült Államok szorosan figyelemmel kíséri az észak-koreai vezető halála után előállt helyzetet – közölte helyi idő szerint vasárnap késő este a washingtoni Fehér Ház. “Értesítettük Barack Obama elnököt a halálhírről, és szoros kapcsolatban vagyunk térségbeli szövetségeseinkkel, Dél-Koreával és Japánnal” – közölte Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a Koreai-félsziget stabilitása, szövetségesei szabadsága és biztonsága mellett.

Elképzelhető, hogy az Egyesült Államok későbbre halaszt két döntést az ázsiai országgal kapcsolatban – közölték meg nem nevezett amerikai tisztségviselők. Az egyik ügy, hogy az Egyesült Államok elkezdjen-e egy újabb tárgyalássorozatot Phenjannal az észak-koreai atomprogram leszereléséről, a másik pedig egy Észak-Koreának adandó jelentős élelmiszersegély bejelentése – mondták a tisztségviselők.

Comments Closed