Államtitkár Budaörsön

Nincs más út: reagált újságírói kérdésre Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár Budaörsön megtartott sajtótájékoztatóján, december 15-én.

Az államtitkár leszögezte, ha a kormány nem csökkentette volna az államadósságot, akkor annak szintje az árfolyam ingadozások miatt most 100%-os lenne. Hozzátette: a magyar nem kíván a görög útra lépni.

A budaörsi FIDESZ rendezvényén a téma a 2012-es költségvetés volt. Ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy a módosított költségvetésben 299 forintos árfolyammal számol és 0,5%-os növekedést prognosztizál. A hiánycél 2,5% lesz.
Ezeknek a változásoknak a hatása 320 milliárd forint, amiből 20 milliárdot a jövedéki adó emelésével kívánnak elérni.

Az Index azon értesülésére, miszerint Magyarország hasonló hitelkeretet kaphat az IMF-től, mint 2008-ban, az államtitkár azt válaszolta, hogy nem kell mindent elhinni amit a sajtó állít.

Szatmáry Kristóf a Bankszövetséggel kötött megállapodásról is beszélt. Elmondta hogy az új devizahiteles csomag  körülbelül 1 millió embernek nyújt segítséget és 5 év alatt 900 milliárd forintnyi terhet vesz le az adósok válláról. Azaz 30-35%-al csökkenek a törlesztő részletek.

Enhanced by Zemanta

Comments Closed