Az amerikaiak iraki kivonulásával megnyílik a légtér egy Irán elleni izraeli csapás előtt

Az amerikai csapatok iraki kivonulása után Bagdad még sokáig képtelen lesz megvédeni az ország légterét, ami jobb stratégiai helyzetbe hozza Izraelt ahhoz, hogy csapást mérjen Irán nukleáris létesítményeire – írta csütörtöki számában a The Washington Times.

Jeffrey Buchanan őrnagy, katonai szóvivő szerint az iraki hadseregnek lesznek ugyan radarjai, de sokáig nem lesznek légelhárító eszközei. Az irakiak csak jövő szeptemberben veszik majd birtokba az Egyesült Államoktól vásárolt 18 darab F-16-os harci gépet, ezért addig szabaddá válik az Irán felé vezető légi folyosó nagy része.

Katonai szakértők ugyanakkor arra is felhívták a lapp figyelmét, hogy a támadás lehetősége az ellentétes irányban is megnyílik, s hogy Irán is felhasználhatja az iraki légteret és szárazföldet egy Izrael elleni támadáshoz. Thomas McInerney, az amerikai légierő nyugalmazott tábornoka szerint ezért a síita többségű Irak amerikai kiürítése “súlyos stratégiai hiba” volt.

A lap szerint nem világos, hogy egy ilyen támadás esetén milyen szerep jutna a térségben – például Kuvaitban vagy Perzsa-öbölbe vezényelt hadihajókon – állomásozó amerikai harci repülőknek.

Leon Panetta védelmi miniszter decemberben kijelentette, hogy egy, az iráni nukleáris létesítmények ellen intézett légi támadás legfeljebb csak egy-két évvel vetné vissza az iszlám köztársaság atomfegyver-programját. Zalman Soval, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök különmegbízottja szerint viszont egy olyan vezető esetében, mint Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, az is döntő lehet, ha sikerülne három évnyi időt nyerni.

Comments Closed