Megvont állampolgárság – a szlovák állampolgársági törvény ellen tiltakoztak Rimaszombatban

A hatályos szlovák állampolgársági törvény módosítását követelték annak a tüntetésnek a résztvevői, amelyet kedd délután tartottak Rimaszombatban.

A nagygyűlésre, amelyet a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) rimaszombati járási vezetése szervezett, annak kapcsán került sor, hogy a szlovák hatóságok a napokban felszólították a 99 éves Tamás Aladárnét, helyi lakost, aki tavasszal felvette a magyar állampolgárságot is, hogy adja le szlovák személyi okmányait, mert a törvény értelmében idegen állampolgárság felvételével a szlovák állampolgársága megszűnt.

A mintegy 200-250 résztvevő nyilatkozatot fogadott el, amelyben kiállnak Tamás Aladárné emberi jogai mellett, s követelik a szlovák állampolgársági törvény megváltoztatását.

Az Új Szó című napilap internetes honlapja, az Új Szó Online szerint a nagygyűlésen hat civil szervezet képviselői szólaltak fel, többségük szlovákul és magyarul is elmondta beszédét. A résztvevők főként Rimaszombatból és környékéről, a Balog völgyéből, valamint Losonc és Tornalja térségéből érkeztek. A résztvevők az akció végén meghallgattak és elfogadtak egy nyilatkozatot is, amelyben elítélték a szlovák állampolgárságot új módon szabályozó, tavaly júniusban elfogadott törvényt és annak rendelkezéseit.

A könnyített honosításról hozott magyar döntésre reagálva Robert Fico kormánya tavaly úgy módosította a szlovák állampolgársági törvényt, hogy az a szlovák polgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti az eredetit. Az állampolgársági “ellentörvényt” a Híd magyar-szlovák párt szeptemberben az alkotmánybíróságon támadta meg, de a testület eddig nem foglalkozott az üggyel.

Tamás Aladárné Szűcs Ilona a szimpátiatüntetés részvevőit levélben üdvözölte; levelét is két nyelven olvasták fel.

Comments Closed