Kézigránátos ámokfutás Belgiumban, négy halott, nagyon sok sebesült

Kézigránátokat dobált és géppisztolyból lövöldözött közterületen egy korábban elítélt bűnöző a belgiumi Liege-ben kedd délután; ámokfutásának a legfrissebb közlések szerint négy halálos áldozata van, köztük ő maga, 75-en megsebesültek.

A merénylő a büntetett előéletű, 33 éves Nordine Amrani volt, akit három évvel ezelőtt tiltott fegyverbirtoklásért, bűnszövetkezeti részvételért és vadkender-termesztésért börtönbüntetésre ítéltek. Annak idején több ezer lövedéket és tucatnyi fegyvert találtak nála.

A hatóságok közlése szerint a férfi – akit rovott múltja miatt aznapra rendőrségi ellenőrzésre rendeltek be – most is egész hátizsáknyi gránáttal és lőszerrel hagyta el otthonát. Az igazságügyi palota melletti, forgalmas Szent Lambert téren előbb több kézigránátot robbantott (egyebek között egy buszmegállóban), majd egy géppisztolyból is lövöldözni kezdett. Később menekülni próbált, és lövöldözés zajlott le közte és a rendőrök között is.

Az ámokfutás a merénylő halálával végződött, de azt a rendőrség még nem tudja biztosan megmondani, hogy öngyilkosságról van szó, vagy Amrani véletlenül ölte meg magát. Azt viszont egyértelműen közölték, hogy nem a rendőrség végzett vele.

A mentők és a rendőrség nagy erőkkel vonultak a helyszínre, a sebesültek ellátásához a szomszédos Hollandiából is hívtak segítséget. Több sebesült és járókelő az igazságügyi palotában és egy közeli múzeumban talált menedéket.

Danielle Reynders államügyész közlése szerint a merénylőn kívül egy 75 éves asszony és két tizenéves fiú vesztette életét. Több sebesült állapota továbbra is súlyos, egy kétéves kislány állapota válságos.

Elio Di Rupo miniszterelnök részvétéről biztosította az áldozatokat, és bejelentette, hogy személyesen, a helyszínen tájékozódik a történtekről. Ugyancsak a helyszínre sietett II. Albert király és felesége is.

Joe:lle Milquet belügyminiszter hangoztatta: nem terrorcselekményről van szó, hanem “egy drámai következményekkel járó, elszigetelt bűncselekményről”.

A lövöldözés helyszíne, Liege egyik legforgalmasabb városrésze a történtek idején már ünnepi hangulatban volt. A tér mellett karácsonyi vásár is zajlik, de szerencsére a rossz időjárás miatt az üzletek keddi nyitása későbbre tolódott, így a merénylet idején kevesebben jártak arra a szokásosnál.

Helyszíni beszámolók szerint a környéket a robbantások után hosszú ideig pánik és káosz uralta. Még a kora esti órákban is a sokkos állapot volt a jellemző a körzetre, de szélesebb értelemben az egész országra is.

Comments Closed