Hawking-kvíz – avagy földi kérdések az univerzum tudósának

A fénysebességnél gyorsabb utazás gyakorlati következményeitől a pékáruk drágulásának várható mértékéig terjed azoknak a kérdéseknek a skálája, amelyekre Stephen Hawking professzortól, a brit tudomány legnagyobb kortárs gondolkodójától remélnek választ a BBC hallgatói.

A brit közszolgálati rádió felkérte a nagyközönséget arra, hogy tegyen fel tetszés szerinti kérdéseket az asztrofizikusnak. A világhírű brit tudós, aki két évvel ezelőtti visszavonulásáig ugyanazt a tekintélyes matematikaprofesszori tisztséget – Lucasian Professor – töltötte be a Cambridge-i Egyetemen, mint annak idején Isaac Newton, jövőre tölti be 70. életévét, és a BBC születésnapi ajándéknak szánja a különleges kvízt.

A The Sunday Times előzetes csokrot állított össze a januári adáshoz eddig befutott kérdések tömegéből. A tudományosabbak közül való például az, amely azt tudakolja a professzortól, hogy ha egy autó a fénysebességnél gyorsabban haladna, attól még működne-e a fényszórója. Hawking valószínűleg elemében lesz akkor is, amikor arról a kérdésről fejti ki véleményét, hogy milyen sebességgel terjed a gravitáció, vagy arról, hogy “miért létezik egyáltalán valami, ahelyett, hogy ne létezne semmi”.

Sejthető a válasz annak a diáklánynak a kérdésére, aki aziránt érdeklődik reménykedve, hogy Hawking professzor hajlandó lenne-e letenni helyette vizsgáit.

Van, akit az érdekel, hogy a tudós szereti-e a Marmite szószt, egy másik hallgatót pedig az, hogy Hawking mennyi időt tölt az égbolt fürkészésével.

Egy kérdező anyagi jellegű előrejelzésre kérte az elméleti fizika legnagyobb élő szaktekintélyét. Az illető arra kíváncsi, hogy ha a helyi Greggs pékségnél a reggeli menü egy éve 1,99 font volt, fél éve 2,09 font, most pedig 2,15 font, mennyibe fog kerülni ugyanez a menü jövő áprilisban…

Comments Closed