Az olaszok többsége az analfabetizmus küszöbén

Tíz olaszból hét minimális olvasási képességgel bír – állítja az Itália lakosságának írás- és olvasástudási szintjét vizsgáló nyelvész.

Felnőtt vagy gyerek, a hatvan millió olasz több mint kétharmada nem tudja keresztülrágni magát egy közepes nehézségű írott szövegen – ezt az eredményt mutatta a Tullio De Mauro, a római La Sapienza tudományegyetem nyelvészprofesszora, volt oktatási miniszter által végzett vizsgálat.

Az “alig olvasó” olaszok öt százaléka teljes analfabéta, se olvasni, se írni nem tud. További harminchárom százalék áll “az analfabetizmus küszöbén”. Az olaszoknak csak húsz százaléka “mozog jól a hétköznapi társadalmi élet írott és olvasott nyelvében” – szólt De Maurónak az olasz egység 150. évfordulója alkalmából készített vizsgálata. A területi egység sajnos nem vezetett nyelvi fejlődéshez és az írástudás erősödéséhez – emelte ki a tudós olasz sajtóbeszámolók szerint.

De Mauro felmérését az Istat központi statisztikai hivatal is alátámasztotta. Az Istat tavalyi adatai szerint a 6 évestől számított olaszok negyvenöt százalékát teszik ki azok, akik évente legalább egy könyvet olvasnak el. Ez huszonöt millió olasznak felel meg. A legtöbbet a 11-14 éves közöttiek olvasnak (64,7 százalék), utána egyre kevesebbet: a harmincöt év felettieknek csak fele olvas évente legalább egy könyvet.

Comments Closed