Londonból is kapott csomagot a Mikulásgyár

Megnyitotta kapuját pénteken a Mikulásgyár a budapesti Felvonulási téren: az első csomagot Londonból küldték, a második Sárvárról érkezett, a harmadikat Rogán Antal, Belváros-Lipótváros polgármestere, a Mikulásgyár fővédnöke vitte a jótékonysági akcióra.

Gazdálkodj Okosan társasjátékot adományozott Rogán Antal a Mikulásgyárnak, mert – mint mondta a megnyitón – nem baj, ha a gyerekek időben megtanulnak takarékoskodni. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a játékok mellett tartós élelmiszereket tett a futószalagra és arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon sokan élnek mélyszegénységben Magyarországon, többségében gyerekek.

Az adományok szétosztását az idén 130 éves Magyar Vöröskereszt csaknem 400 önkéntese végzi országszerte – közölte Kardos István, a Magyar Vöröskereszt fővárosi szervezetének igazgatója, hozzátéve: hogy minél tartalmasabb lehessen a rászorulók karácsonya, egyebek mellett tartós élelmiszereket, édességet, játékokat, tisztítószereket várnak a segíteni szándékozóktól.

Európa egyik legnagyobb karitatív akciójával a rászoruló gyerekeken, nagycsaládokon akarnak segíteni – hangsúlyozta a Mikulásgyár főszervezője. Zsolnai Endre egy felmérésre hivatkozva elmondta: Magyarországon 380 ezer gyerek alultáplált és 20-25 ezer közé tehető azok száma, akik éheznek. Tavaly 15 ezer 500 doboz adomány gyűlt össze, így több mint 160 ezer rászorulónak segíthettek. Sallai Péter, a Ségécé Magyarország Kft. igazgatója emlékeztetett: tavaly a plázákban összegyűlt adományokkal közel 8 ezer családnak tudtak segíteni.

Első alkalommal csatlakozott a jótékonysági akcióhoz az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF): december 17-én katasztrófavédelmi szakemberek dolgoznak majd önkéntesként a Mikulásgyárban, eszközbemutatót tart a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság és fellép a Központi Tűzoltózenekar – ismertette Petróczi Tímea, az OKF szóvivője.

A megnyitón részt vett Joulupukki, a lappföldi Mikulás, Szávay Ágnes, aki sportszereket ajándékozott a Mikulásgyárnak, valamint Roger kutya és Szalánczi Gábor, a Magyar Vöröskereszt Budapesti Alapszervezetének, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnak tagjai.

Idén december 9. és 21. között várja az adományokat a Mikulásgyár a budapesti Ötvenhatosok terén (Felvonulási téren) és országszerte 14 plázában. A segíteni szándékozók december 9-től bármely postán térítésmentesen adhatják fel a Mikulásgyárnak szánt csomagot, amelyeken jól látható helyen fel kell tüntetni, hogy a címzett a Mikulásgyár.

A közmédia is csatlakozik a karitatív kezdeményezéshez: december 12-én, 14-én és 15-én napközben a közmédia műsorvezetői – Czifra Szilvia, Kránitz Balázs, Leirer Tímea, Péczeli Dóra, Buda Márton, Horváth Gergely, Becze Szilvia, Dióssy Klára, Novodomszky Éva, Zelinka Ildikó, Fülöp László, Kolozsi Kilián, Mága Zoltán és Kapócs Zsóka – a Felvonulás téri központi sátorban segítenek csomagolni.

A Mikulásgyár programjai között szerepel egyebek mellett a Trambulin Színház és a Színházikó Társulat előadása, Somló Tamás, a Csiribiri Együttes, Tabáni István és Miller Zoltán koncertje.

Comments Closed