A foglepedékben lévő több tucat baktériumot is kimutatja egy új módszer

Egy újfajta képalkotó módszerrel akár 120 különböző baktérium, valamint egymás közti kapcsolatuk is kimutatható az emberi szájban – számolt be róla a Nature tudományos magazin (www.nature.com/news).

A CLASI-FISH elnevezésű technikát a Woods Hole-i Tengerbiológiai Laboratórium (Massachusetts) fizikusai fejlesztették ki, Alex Valm vezetésével.

“Módszerünk lehetővé teszi, hogy megtaláljuk, pontosan hol vannak a baktériumok és hogyan viszonyulnak egymáshoz a fogak és az íny felszínén” – magyarázta Valm.

A baktériumok megjelölésére különböző fluoreszcens jelzőfestékeket használnak, amelyeket a FISH rövidítésű (fluoreszcens in situ hibridizáció) jelölő eljárásnál már régebb óta alkalmaznak. Ezzel a technikával fluoreszcens festékkel megjelölt nukleotid szakaszt juttatnak be a sejtbe, ahol az hozzákötődik kiegészítő szakaszához, és a rá jellemző hullámhosszon fényt bocsát ki.

A kutatók 16 különböző fluorofór molekulát használtak, amelyek mind más-más hullámhosszon bocsátanak ki fényt, tehát más-más színnel jelölik meg a baktériumok sejtjeit. Összesen 120 színkombinációt, vagyis ennyi féle baktériumot tudnak megkülönböztetni megvilágítás után a tizenhat színnel.

A módszer segítségével a sokféle baktériumból álló biofilmeket tanulmányozhatják, így megérthetik például azt, miként alakul ki bennük antibiotikum rezisztencia.

Comments Closed