Kínai kölcsönpandák érkeztek Skóciába

Államfőknek kijáró fogadtatás közepette érkezett meg vasárnap Kínából Edinburgh repülőterére két óriáspanda, amelyeket a skót főváros állatkertje kapott “kölcsön” e különlegesen ritka emlősök számának gyarapítása, valamint a skót-kínai diplomáciai és üzleti kapcsolatok erősítése  jegyében.

A FeDex légi fuvarozó cég külön e célra bérelt Boeing 777-ese kilencórás repülés után szállt le vasárnap délután egy pandahölggyel és reménybeli kölykeinek apajelöltjével a fedélzetén. Tian Tian – “Édeske” – és Jang Kuang (Yang Guang), vagyis “Napsugár” üdvözlésére megjelent a repülőtéren Nicola Sturgeon skót miniszterelnök-helyettes, Michael Moore, a brit kormány Skócia-ügyi minisztere, George Grubb edinburghi polgármester, valamint Kína londoni ügyvivője is.

Alex Salmond skót kormányfő csak azért nem volt jelen, mert ő éppen Kínában tárgyal a kétoldalú üzleti és kulturális kapcsolatok fejlesztéséről.

A nyolcéves Tian Tian és a vele azonos korú Jang Kuang 17 éve az első pandapár, amely brit állatkertben lesz megtekinthető. Erre azonban a nagyközönségnek még legalább két hetet várnia kell, mert a szakértők mindenekelőtt azt szeretnék, hogy a két óriáspanda érezze magát otthonosan a 250 ezer font – csaknem 90 millió forint – költséggel kialakított pandaházban.

A pandák a tervek szerint legalább tíz évet töltenek Edinburghban. Tian Tiannak voltak már ikerkölykei és Jang Kuang is nemzett már utódokat, ám közös gyermekeik még nincsenek.

Vasárnapi edinburghi érkezésüket ötévi előkészítő tárgyalássorozat előzte meg.

A brit-kínai “pandadiplomácia” 1974-ben kezdődött, amikor a kínai kormány ugyancsak két pandát adományozott Nagy-Britanniának, Edward Heath akkori brit miniszterelnök pekingi látogatása alkalmából. Csing Csing (Ching Ching) és “férje”, Csea Csea (Chia Chia) a londoni állatkertbe került, és óriási népszerűségnek örvendett a londoniak körében, ám a pandapár frigyéből nem származott utód.

Comments Closed