Eurovíziós Dalfesztivál – Dalversenyen dől el a magyar induló

Jövő májusban ismét az m1 közvetíti az Eurovíziós Dalfesztivált; az ezen induló magyar dal kiválasztására 2012 januárjában és februárjában nemzeti dalversenyt rendeznek – jelentette be Cserháti Ágnes szóvivő az MTVA és az MTV Zrt. csütörtöki közös sajtótájékoztatóján Budapesten.

“A dalokat december 20-ig várjuk a szerzőktől. A beérkezett számokból egy kibővített szakmai zsűri tizenhatot választ ki, majd a nemzeti dalverseny két elődöntőjében, majd döntőjében showműsorban dől el, hogy mely dal képviseli Magyarországot a jövő májusi Eurovíziós Dalfesztiválon. A győztesről a zsűri és a közönség szavazatai együttesen határoznak” – mondta Szilágyi Adrienne, az MTVA szórakoztató osztályának főszerkesztő-helyettese.

Az 57. Eurovíziós Dalfesztivált 2012. május 22. és 26. között rendezik az azeri fővárosban, Bakuban. Az idei düsseldorfi versenyen a magyar induló, Wolf Kati a Szerelem, miért múlsz? (What about my dreams?) című dallal a 22. helyen végzett. Az énekesnő személyesen is jelen volt a csütörtöki sajtótájékoztatón, akárcsak a korábbi magyar indulók közül Bayer Friderika és a VIP együttes, de eljött az eseményre Tóth Gabi is.

Mint elhangzott, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a dalfesztivált.

“A magyar közmédia jövőre tizenkettedik alkalommal közvetíti a versenyt a legjobbnak ítélt magyar dallal. Reméljük, a december 20-i határidőig az ország könnyűzenei életének kiemelkedő dalszerzői, valamint a még ismeretlen komponisták egyaránt elküldik számaikat. A közmédia ebben az ügyben is egyesíteni fogja anyagi, szellemi és technikai erejét” – fogalmazott Gazsó L. Ferenc, az MTVA tartalom-előállítási vezérigazgató-helyettese.

A versenyt az MR2-Petőfi Rádió is támogatja majd, bemutatja a dalokat, azok előadóit. A szerzőknek kiírt pályázati felhívás a www.hirado.hu portálon található meg.

Rákay Philip, az m1 és az m2 intendánsa felidézte: idén tavasszal az utolsó pillanatban dőlt el, hogy a Magyar Televízió dalt tud indítani az Eurovíziós Dalfesztiválon, ezért nem volt idő a szélesebb körű kiválasztásra, így egy belső folyamat során döntöttek a Wolf Kati által énekelt dal mellett. Hozzátette: az előzmények ellenére jó döntés született, a dalt összefogás kísérte az egész országban.

Wolf Kati döntőbeli szereplését 1,6 millió ember nézte az m1 képernyőin, egész Európában pedig mintegy 80-100 millió néző követte a verseny eseményeit” – fűzte hozzá Rákay Philip.

A jövő évi, 57. Eurovíziós Dalfesztivált azért rendezheti Azerbajdzsán és a helyi közszolgálati televízió, mert idén egy azeri duó, Ell és Niki győzött Running Scared című dalával Düsseldorfban.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon magyar zenész először 1994-ben vett részt: Bayer Friderika Dublinban negyedik lett. 1999 és 2004 között nem volt magyar induló, Magyarország 2005-ben a NOX nevezésével “tért vissza” a versenybe. 2006-ban ismét magyar résztvevő nélkül zajlott a megmérettetés, 2007-ben Rúzsa Magdi a 9. helyen végzett, 2008-ban nemzeti döntő keretében Csézy kapott lehetőséget a részvételre, 2009-ben Ádok Zoltán képviselte Magyarországot.

A jövő évi bakui fesztiválon olyan dalok indulhatnak, amelyeket 2011. szeptember 1. előtt nem publikáltak, és koncerten sem hangzottak el. Nem szerepelhet a versenyben feldolgozás, és a dalok hossza legfeljebb három perc lehet.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg. A versenyen, amelyet az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) szervez, idén 43 ország képviselői vettek részt. A korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion.

Comments Closed