A brit külügyminisztérium az oxfordi egyetemre akarta felvetetni Kadhafi fiát

A brit külügyminisztérium az oxfordi egyetemre akarta felvetetni Moammer Kadhafi meggyilkolt líbiai diktátor fiát, Szaif al-Iszlámot, elősegítendő a brit-líbiai diplomáciai és gazdasági közeledést – írta a The Guardian című brit napilap honlapján csütörtökön.

Egy vizsgálat rámutatott, hogy a brit kormány a vállalatokkal együtt minden lehetőséget megragadott Szaif al-Iszlám támogatására, mivel zsíros üzleteket reméltek ettől. A nyomozás a London School of Economics-ügy keretében zajlott. A brit oktatási intézmény 1,5 millió fontot fogadott el a Kadhafi fia által vezetett jótékonysági szervezettől egy észak-afrikai kutatási program finanszírozására.

2002 tavaszán a külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője megkérdezte az oxfordi egyetemet, hogy felvennék-e Szaifot egy mesterkurzusra. “Egyértelmű volt, hogy a külügyminisztérium értékelné a segítséget ebben az ügyben, mivel Líbia újra kezdett megnyílni a Nyugat felé”. Az oxfordi egyetem nemzetközi fejlesztések tanszékének vezetője azonban nem tartotta tanácsosnak Szaif jelentkezését, mivel előtanulmányainak minősége nem felelt meg az elvártnak, és egyébként sem volt tapasztalata a társadalomtudományok terén. A külügyminisztérium végül nem erőltette tovább Kadhafi fiának felvételét.

http://www.guardian.co.uk/world/2011/dec/01/foreign-office-oxford-gaddafi-son?newsfeed=true

Comments Closed