AIDS-világnap – TASZ: alacsony a fertőzöttség, diszkrimináció éri a HIV-vel élőket

Magyarország még mindig alacsony fertőzöttségű országnak számít, de a HIV-vel élőket számos esetben éri diszkrimináció – írta az AIDS-világnap alkalmából a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A HIV-pozitívakat az egészségügyi gyakorlatban érő diszkrimináció miatt a TASZ az Országgyűlési Biztos Hivatalához, valamint az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, hogy vizsgálják ki az ügyet, és állapítsák meg az alkotmányos visszásságot, illetve a jogsértést – áll a közleményben.

Mint írták, Magyarországon 2075 HIV-pozitív ember tartottak nyilván a szeptember végi adatok szerint. A TASZ szerint egészségügyi ellátásuk során gyakran utasítják el kezelésüket, amikor közlik HIV-státusukat.

A közleményben arról is írtak, hogy “minden évben egyre több új HIV-pozitívat találnak Magyarországon, az elvégzett HIV-tesztek számával azonban az utolsók között kullogunk Európában”.

Egyre nagyobb arányban fordulnak elő fiatalok az újonnan regisztrált HIV-pozitívak között: 2010-ben 43 százalékuk volt 30 év alatti, és sok a késői stádiumban diagnosztizált beteg is – olvasható.

A TASZ szerint “a prevencióra költött kormányzati forrás (15 millió forint 2011-ben) csak néhány rövid életű helyi programra és óvszerosztásra elegendő”.

“Szerencsésnek mondható a magyar járványügyi helyzet az intravénás szerhasználók szempontjából: eddig még nem jelent meg a járvány, összesen 22 esetet találtak a körükben, az új nemzeti drogstratégiából viszont teljesen kikerült a HIV-prevenció és a tűcsereprogram is, így ebben a körben is megnőhet a járvány kockázata” – fogalmaztak.

A közleményben kitértek arra is, hogy a gyógyszeres kezelés nemcsak a HIV-vel élők életminőségét javítja, hanem 96 százalékkal csökkenti a fertőzőképességet is.

Az AIDS, a szerzett immunhiányos tünetegyüttes a HIV-fertőzés utolsó szakaszának tekintendő. Maga a fertőzés kedvező feltételek esetén gyógyszerekkel éveken, évtizedeken át kordában tartható, azaz az AIDS az utóbbi években krónikus, kezelhető betegséggé vált.

A betegekkel való szolidaritás jelzése és a hatékony felvilágosító munka elősegítése céljából nyilvánította az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1988-ban az AIDS elleni világnapnak december elsejét.

Comments Closed