Londoni elemzők: az MNB “erőteljes jelzést” tartott szükségesnek

A magyar jegybank a keddi fél százalékpontos kamatemeléssel valószínűleg “erőteljesen” jelezni kívánta, hogy szükség esetén készen áll a cselekvésre, ám az euróövezeti válság intenzívebbé válásával még további, agresszív kamatemelések válhatnak szükségessé – így értékelték a konszenzusnak megfelelő keddi kamatdöntést londoni felzárkózó piaci elemzők.

A citybeli elemzői közösségen belül azonban nincs teljes egyetértés az MNB távlati kamatpályájának várható ívéről; egyes londoni szakértők 7 százalék alatt tetőző, és onnan már csökkenő alapkamatot jósolnak, mások 8 százalékig emelkedő MNB-kamatot sem zárnak ki.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője – aki a keddi kamatdöntő ülés előtt óvatosabb, negyed százalékpontos emelést is elképzelhetőnek tartott – a fél százalékpontos emelés bejelentése után adott kommentárjában közölte: szerinte az MNB pénzügypolitikai testületét “egyértelműen” a forintra nehezedő nyomás aggasztja, és a jegybank ezért tartotta szükségesnek, hogy negyed százalékpontos emelésnél erőteljesebb jelzéssel demonstrálja cselekvési készségét a piacoknak.

Az RBS vezető londoni elemzője szerint a fél százalékpontos emelés is azonban jó eséllyel kompromisszumos megoldásnak tekinthető, legalábbis a 2008 őszén végrehajtott agresszív – 3 százalékpontos – forintvédelmi célú emeléssel összevetve.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzőinek kedd esti kommentárja szerint is “úgy tűnik”, hogy kompromisszum eredménye a fél százalékpontos emelés. A ház szakértői azt jósolták, hogy az MNB ezután lépésről lépésre, alkalmanként mérsékelt ütemben emel tovább, és közben figyeli a piaci reakciót.

A cég londoni közgazdászai közölték: mivel nem várják az euróövezeti válság “nagyon rövid időn belüli” megoldását, és arra sem számítanak, hogy a magyar kormány és az IMF tárgyalásai gyors megállapodást hoznak, várakozásuk szerint a forintra és a helyi piaci hozamokra nehezedő nyomás még további 1,50-2,00 százalékpontos kamatemelésre fogja késztetni az MNB-t, és az alapkamat 2012 első negyedének végére így elérheti a 8,00 százalékot.

A GS elemzőinek előrejelzési forgatókönyve szerint ugyanakkor a Monetáris Tanács 2012 közepétől elkezdi teljes mértékben visszafordítani a kamatemeléseket, amint létrejön az egyezség az IMF-fel, és ez stabilizálja az árfolyamokat.

Hasonló kamatemelési forgatókönyvet vázolt fel Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza. Shearing keddi kommentárja szerint a probléma az, hogy “drámai piaci hangulati hatás eléréséhez” nagymértékű kamatlépésre lenne szükség, de a döntéshozók körében “nem mutatkozik konszenzus” az agresszív kamatemelés javára.

A Capital Economics vezető londoni elemzője szerint most minden figyelem arra összpontosul, hogy miképp haladnak az IMF-tárgyalások. Egy IMF-megállapodás – függően mibenlététől – stabilizálhatja a piacokat, ám az egyezség a valutaalappal “még odébb van” – fogalmazott Shearing.

A Capital Economics közgazdásza szerint mivel az addig eltelő időben az euróövezeti válság várhatóan még intenzívebbé válik, valószínűnek tűnik, hogy az MNB további, agresszív kamatemelésekre kényszerül a következő 3-6 hónapban. Shearing keddi kommentárjában szintén elképzelhetőnek nevezte, hogy a magyar jegybanki alapkamat akár 8 százalékig is emelkedhet

A BNP Paribas bankcsoport felzárkózó piaci elemzőinek keddi előrejelzése szerint ugyanakkor az IMF-megállapodás csökkenteni fogja a további leminősítések kockázatát, és ez elősegítheti a forint visszaerősödését.

A ház ennek alapján azt jósolja, hogy az MNB 2012 közepétől ismét kamatcsökkentésbe kezd. A BNP Paribas távlati előrejelzése az, hogy a jövő év első negyedében az MNB-alapkamat 6,75 százalékon tetőzik, a második negyedévben 6,50 százalékra süllyed vissza, és 2012 végén 6,25 százalék lesz.

A cég elemzői kedden azt jósolták, hogy a magyar jegybanki alapkamat 2013-ban 5,75 százalékra süllyed tovább.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci közgazdászai a keddi kamatemelés utáni kommentárjukban közölték: decemberre újabb 0,50 százalékpontos emelést várnak, hacsak a forint a következő hetekben nem erősödik “határozott mértékben”.

A cég londoni elemzői közölték azt is: alapeseti előrejelzésük változatlanul az, hogy a magyar kormány 2012 első negyedében elővigyázatossági készenléti megállapodást köt az IMF-fel és az EU-val. A JP Morgan szakértőinek várakozása szerint a megállapodásnak része lesz az IMF-programokra jellemző, szokásos feltételrendszer, negyedévenkénti teljesítménycélok kitűzésével, ám tényleges folyósítási menetrend nélkül. A cég londoni szakértői szerint ha Magyarország a jövő év elején megkapja a valutaalap védőhálóját – amit a JP Morgan valószínűsít -, ez lehetőséget teremthet az MNB-nek a kamatemelések visszafordítására 2012 vége felé. A ház ennek alapján 2012 végére 6,00 százalékos MNB-alapkamatot jósol.

Az HSBC bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői is azt jósolták kedd esti előrejelzésükben, hogy ha a kormánynak sikerül kordában tartania a piaci kockázatokat egy IMF/EU-megállapodás megkötésével, akkor a Monetáris Tanács pénzügypolitikája a semleges alapállás felé enyhülhet vissza. Az HSBC alapeseti forgatókönyve az, hogy az MNB-alapkamat a következő hónapokban nem változik a kedden elért 6,50 százalékról, de a ház londoni elemzői elismerték, hogy a rövid távú kockázatok változatlanul további kamatemelések lehetőségére utalnak.

Comments Closed