Magyarország támogatja Románia schengeni csatlakozását


Magyarország teljes mellszélességgel támogatja Románia schengeni övezethez való csatlakozását – jelentette ki Bukarestben Ódor Bálint uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Ódor hétfőn Luminita Odobescu román helyettes külügyi államtitkárral és Bogdan Manoiuval, az európai ügyekért felelős minisztérium államtitkárával tárgyalt a román fővárosban.

A megbeszéléseken a december 8-9. sorra kerülő EU-csúcs témáiról egyeztettek. Az MTI-nek nyilatkozó magyar helyettes államtitkár elmondta: a megbeszélésen megerősítette, Magyarország  fontosnak tartja, hogy mielőbb megszülessen a döntés Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról. Arról biztosította a román felet, hogy Magyarország aktívan fellép annak érdekében, hogy az EU-ban egyhangú álláspont alakuljon ki a két ország schengeni integrációjáról.

Szóba kerültek az uniónak az euróövezeti válságra adandó válaszai is. A felek egyetértettek abban, hogy 27-es körben, vagyis az összes tagállam bevonásával kell megtalálni ezeket a válaszokat még akkor is, ha adott esetben csak az euróövezet tizenhét tagját érintik ezek a döntések.

A tárgyalások napirendjén szerepelt az unió bővítése is. Budapest és Bukarest egyetért abban, hogy a bővítési folyamatnak folytatódnia kell – mondta a helyettes államtitkár. Megállapították, hogy Montenegró teljesítette a csatlakozási tárgyalások elkezdéséhez szükséges feltételeket.

Ódor Bálint tájékoztatta a román felet, hogy Magyarország a szerb restitúciós törvény rendezése függvényében dönt Szerbia tagjelölti státusának támogatásáról.

Comments Closed